Lasersko odstranjevanje dlak: vse, kar morate vedeti

Lasersko odstranjevanje dlak: vse, kar morate vedeti

Select Dynamic field

Predstavljajte si gladko kožo brez dlak in občutek popolne brezskrbnosti, ko veste, da vas neželene dlačice ne morejo presenetiti.

Klasična depilacija s kremo, voskom ali britjem ima namreč to težavo, da je le začasna. Trajnejša rešitev je neboleče, učinkovito in varno lasersko odstranjevanje dlak.

V nadaljevanju predstavljamo vse, kar morate vedeti o njem.

Pa začnimo...

Najučinkovitejše odstranjevanje dlak

Lasersko odstranjevanje dlak z medicinskim laserjem je najučinkovitejši način za trajno odpravljanje telesne poraščenosti.

Čeprav se zanj najpogosteje odločajo ženske, ki so naveličane stalnega odstranjevanja dlak na nogah, velja poudariti, da uporaba laserja ni omejena le na predel nog.

Z njim lahko odstranimo neželene dlake tudi na drugih delih telesa tako pri ženskah kot pri moških. Tipičen primer je poraščenost ramenskega dela ali hrbta, ki je dokaj pogosta estetska težava moških.

Trajna odstranitev dlak

Glavna prednost odstranjevanja dlak z medicinskim laserjem je trajnost takšnega posega. Za trajno odstranitev dlačic je praviloma zadostuje 6 do 10 ponovitev na 4-6 tednov.

lasersko odstranjevanje dlak

Neboleč postopek

Na trgu obstajajo različne vrste naprav za lasersko odstranjevanje dlak. Večina jih deluje po principu enkratnega prehoda čez dlačico. Laser mora v tem prehodu ustvariti zadostno količino toplotne energije, da uniči, ali kot pravimo, “speče” dlačico. Prav tukaj prihaja do največjih razlik med napravami.

Visoka toplotna energija, ki jo ustvari laser, lahko pusti posledice na povrhnjici, in sicer v obliki drobnih opeklin, ki so videti kot drobne rdeče pikice, ki ustvarjajo občutek pekoče, razdražene kože.

V Medicinskem centru Kalliste zato uporabljamo laser Soprano Ice, ki povrnjico ves čas hladi, hkrati pa zaradi posebne dinamične tehnike drsenja sonde toplota v podkožju narašča zelo počasi. Naš laser torej dlake uniči počasi in ne povzroča opeklin povrhnjice.

Varnost

Lasersko odstranjevanje dlak, ki ga s sodobno lasersko napravo izvaja strokovno usposobljeno in izkušeno osebje, je varno. Pri tem je ključnega pomena, da gre za pravi laser in ne napravo IPL (Intense Pulsed Light), ki je znatno manj učinkovita, obenem pa je postopek z njo bolj tvegan in boleč.

Razlika med laserjem in IPL

Naprava IPL ni laser. Kot že njeno ime pove, ne uporablja laserskega snopa, temveč intenzivno pulzirajočo svetlobo. Za razliko od laserja, njen svetlobni žarek deluje ne samo na dlake, temveč tudi na kožo, s čimer se poveča tveganje za poškodbe, sam postopek pa je bolj boleč. Nekatere naprave IPL lahko uporabljajo tudi UV-svetlobo, kar predstavlja dodatno tveganje.

Kako izbrati ponudnika?

Ker v Sloveniji ne obstaja zakonska regulativa za varno uporabo laserjev v kozmetične namene in je ponudba laserskega odstranjevanja dlak izjemno raznolika, vam priporočamo, da previdno izberete, komu boste zaupali, da izvede lasersko depilacijo na vašem telesu. 

Pri izbiri se pozanimajte, katero napravo uporabljajo in kako usposobljeno je osebje. Če ste v dvomih, vam svetujemo, da se odločite za lasersko odstranjevanje dlak v medicinskem centru, kjer bodo za vas poskrbeli izkušeni strokovnjaki, usposobljeni za varno rokovanje z medicinskimi laserskimi napravami.

Deli telesa, na katerih lahko uporabimo laser

Lasersko odstranjevanje dlak je primerno za skoraj vse dele telesa. Najpogosteje se ga uporablja za odstranjevanje poraščenosti nog, intimnega predela (bikini), trebuha, prsi (tudi dlak okrog bradavičk), rok, pazduh, ramenskega predela in hrbta.

Prav tako z njim odstranjujemo tudi dlačice na obrazu, in sicer med obrvmi, nad ustnico (brčice) ter na bradi in vratu. Zaradi varnosti laserja ne uporabljamo v neposredni bližini oči.

Za ženske in moške

Odstranjevanje dlak z laserjem je primerno tako za ženske kot za moške. Medtem ko so se za tovrsten poseg nekoč odločale skoraj izključno ženske, se v zadnjih letih vse bolj povečuje tudi delež moških.

Primeri, v katerih uporaba ni priporočena

Lasersko odstranjevanje dlak je odsvetovano med nosečnostjo in v času dojenja ter pri osebah s kožnimi boleznimi, poškodovano kožo, povečano fotosenzibilnostjo in na tetoviranih predelih.

Prav tako z laserjem ne odstranjujemo dlak, ki rastejo iz pigmentnih znamenj ter na morebitnih predelih s permanentnim make-upom.

Kontraindikacija za uporabo laserja je lahko tudi jemanje nekaterih zdravil. Če jemljete kakršna koli zdravila, to povejte že ob naročanju na poseg ali najkasneje pred samim posegom.

Brez tveganja za poškodbe kože

Ob pravilni in strokovni uporabi medicinskega laserja in strokovno usposobljenega terapevta, ki z laserjem upravlja praviloma ne prihaja do poškodb kože in okoliških tkiv.

Kako se pripraviti na prvo lasersko odstranjevanje dlak

Za učinkovito izvedbo prvega tretmaja je pomembno, da se vsaj 4 tedne dlačic ne puli in depilira, poleg tega pa vsaj 2 tedna prej ne uporabljate kemičnih preparatov, kot so sredstva za beljenje ali posvetlitev dlak.

Na tistih delih telesa, kjer se bodo odstranjevale dlake, na dan posega ne uporabljajte sredstev za nego kože (krema, mleko, losion ipd.), deodorantov ali antipersiprantov. En dan pred terapijo pa si dlačice pobrijete.

Nega kože po tretmaju

Po laserskem odstranjevanju dlak je lahko koža rahlo pordela, podobno kot pri blagi sončni opeklini. To lahko traja od nekaj ur do 2 dni. V primeru močnejše reakcije in rahlo pekočega občutka se priporoča podobna nega kože kot pri opeklinah zaradi izpostavljenosti sončnim (UV) žarkom – hlajenje s hladnimi obkladki in mazanje z gelom aloe vere. 

Po tretmaju je potrebno obravnavani del telesa en teden ščititi pred UV-žarki (sonce, solarij) oziroma uporabljati kremo za sončenje z visokim zaščitnim faktorjem. 

Brezplačen posvet

Vas zanima še več? Naročite se na brezplačen posvet v Medicinskem centru Kalliste, kjer boste dobili odgovor strokovnjaka na vsa vprašanja, ki vas zanimajo. Olajšajte si življenje in rešite svojo težavo z dlakami. Kliknite in rezervirajte brezplačen termin.