Untitled design 3

Domov / Ginekologija / Genitalne bradavice – Kondilomi

Odstranjevanje genitalnih bradavic 

(kondilomov) s CO2 laserjem


Kondilomi oz. genitalne bradavice so majhni kožni izrastki in so spolno prenosljiva virusna bolezen. Spremembe se lahko pokažejo kot majhne posamične bradavice, kot negladka koža oz. sluznica, posuta s številnimi drobnimi bradavicami ali pa kot zelo izrazite spremembe.

Če se srečujete s kondilomi, vam verjetno precej upada želja po posteljnih aktivnostih in posledično to vpliva na vašo samozavest.

A ni potrebno, da se s tem sprijaznite - obstaja namreč hitra in enostavna rešitev da se znebite te neprijetne težave.

Kaj so genitalne bradavice oz. kondilomi?

Kondilomi oz. genitalne bradavice so majhni kožni izrastki in so spolno prenosljiva virusna bolezen. Povzroča jih humani papiloma virus (HPV). Do danes poznamo preko 150 podtipov tega virusa.

V grobem jih razdelimo v skupino visokorizičnih HPV, ki jih povezujemo z nastankom raka materničega vratu in skupino nizkorizičnih HPV, ki pozročajo nastanek genitalnih bradavic - kondilomov.

Kje se pojavijo spremembe?

Najpogosteje najdemo spremembe na zunanjem spolovilu, ob zadnjiku vse do presredka in v grlu - tako pri ženkah, kot pri moških. Lahko pa se razvijejo tudi znotraj vagine, na materničnem vratu, v analni odprtini in pri moških tudi v sečnici.

Spremembe se lahko pokažejo kot majhne posamične bradavice, kot negladka koža oz. sluznica, posuta s številnimi drobnimi bradavicami ali pa kot zelo izrazite spremembe.

Zakaj sploh nastanejo kondilomi in kako se prenašajo?

Vsak spolno aktiven človek se v življenju vsaj 1x sreča z virusom HPV (humani papiloma virus). Telo z dobrim imunskim sistemom ga po določenem času naravno izloči, kot vsak drugi virus. V primeru slabe odpornosti pa se lahko razvijejo različne bolezni, kot so npr. kondilomi.

Kot vsako virusno obolenje so tudi kondilomi zelo nalezljivi in se prenašajo s spolnim odnosom (vaginalnim, analnim in oralnim), t.j. z neposrednim stikom kože ali sluznice s kožo ali sluznico okužene osebe.

 • DOBRO JE VEDETI

Inkubacijska doba virusa je od 3 mesecev pa tudi do nekaj let. Mnogi okužbo s kondilomi povezujejo s partnerjevo nezvestobo, a zaradi dolge inkubacijske dobe se je partner ali partnerka morda okužil-a že prej.

Z lasersko metodo lahko odstranimo samo vidne bradavice. Po odstranitvi bradavic je virus še vedno lahko prisoten v okoljni koži in sluznici, zato se kondilomi lahko znova pojavijo in je terapijo potrebno ponoviti.

Kako se lahko za vedno znebite kondilomov?

Poznamo več različnih metod zdravljenja kondilomov. Od bolj poznanih klasičnih metod do manj poznanih destrukcijskih metod, ki pa so veliko bolj učinkovite in manj škodljive od klasičnih.

Klasične metode zdravljenja kondilomov:

 • Topični preparati, ki uničijo tkivo s kondilomi
 • Kirurška metoda, ki odstrani tkivo s kondilomi
 • Biološke metode, ki targetirajo virus, ki povzroča nastanek kondilomov

Slabosti klasičnih metod:

Kemični in topični preparati ne uničijo samo okuženega tkiva, temveč poškodujejo tudi okoljno zdravo tkivo, zato je ponavljajoča uporaba kontraindikacija. 

Povzročajo lahko:

 • Pekoč občutek
 • Bolečino
 • Vnetje
 • Srbenje
 • Erozijo okuženega predela

Najučinkovitejša destrukcijska metoda odstranjevanja kondilomov je metoda z medicinskim CO2 laserjem.

V Kalliste medicinskem centru uporabljamo Alma CO2 laser, ki do danes velja kot najučinkovitejša, najbolj natančna, najbolj varna in najmanj invazivna metoda za odstranjevanje kondilomov.

Metodo odstranjevanja genitalnih bradavic - kondilomov uspešno opravljamo tako pri ženskah, kot pri moških.

Zakaj je CO2 laser najboljšI?

 • Učinkovit
 • Varen
 • Majhna možnost ponovitve
 • Brez bolečin
 • Učinkovit pri vseh, tudi tistih, ki na druge terapije ne reagirajo
 • Primeren za moške in ženske
 • Brez brazgotin

Kako sploh poteka postopek?

CO2 laser deluje po principu uničenja tkiva, kar pomeni, da tkivo s kondilomom z ablacijo povrhnjice uniči. Alma CO2 laser omogoča izjemno natančnost ablacije tkiva, brez brazgotinjenja.

Dobro nadzorovan postopek, plast za plastjo uparja tkivo, kar omogoča minimalno poškodovanje okolnega tkiva.

Metoda odstranjevanja kondilomov s CO2 laserjem je preprosta, hitra, varna, neboleča in zelo učinkovita.

Prizadeto tkivo namažemo z anestetično kremo ali v kožo vbrizgamo anestetik.

S CO2 laserjem obdelamo celotno prizadeto tkivo. Kondilomi so površinske kožne spremembe. Laser poškoduje 20% površinskega tkiva, s čimer uniči bradavice.

Z laserjem obdelamo celotno površino, kjer so vidne kožne spremembe.

Postopek je praviloma zelo hiter, običajno v 15 minutah zaključimo, odvisno od obsežnosti prizadetega tkiva.

Edino bolečino v celotnem postopku predstavlja vbod igle za vbrizgavanje anestetika.

Kaj se bo po terapiji zgodilo?

Metoda z uporabo CO2 laserja poškoduje 20% tkiva, kar pomeni, da povzroči površinsko rano, zaradi katere se 3-6 dni po terapiji čuti zmerna bolečina.

Za hitrejše celjenje se tretirano področje maže s kremo s hialuronsko kislino.

Kako učinkovita je metoda?

Od vseh možnih terapij so najbolj učinkovite destruktivne terapije, med katerimi je najučinkovitejša metoda prav odstranitev kondilomov z medicinskim CO2 laserjem.

Stopnja ozdravljivosti po tradicionalnih metodah (s topičnimi preparati, kirurško odstranitvijo in biološkimi metodami) običajno ni zadovoljiva, saj se po 3-12 mesecih kar pri 70% pacientov stanje ponovi.

Ali moramo postopke ponoviti?

Pri metodi s CO2 laserjem pogosto zadostuje že ena sama terapija. To velja tudi za tiste, pri katerih druge metode niso imele učinka.

Po 2-4 tednih sledi kontrola, na kateri zdravnik preveri ali je bila terapija 100% uspešna ali je potrebna njena ponovitev.

Nasvet zdravnice

Okužba z nizkorizičnim HPV, ki povzroča kondilome, nikakor ne vpliva na okužbo z visokorizičnimi HPV, ki ga povezujemo z nastankom raka materničnega vratu, ga pa hkrati ne izključuje. Gre za dve različni vrsti virusne okužbe.

V primeru obolenja s kondilomi ni potrebno, da vas skrbi tudi obolenje za rakom materničnega vratu. Priporočamo pa redne preventivne preglede, saj rak materničnega vratu nima simptomov.

Koliko ta rešitev stane?

V medicinskem centru Kalliste smo na podlagi skoraj 30. let izkušenj in strokovnega znanja iz področja ginekologije, odkrili najkvalitetnejši laser in ostale pripomočke za izvedbo posegov.

Bolj kot cenovna dostopnost, nam je pomembno, da vam ponudimo kar se da učinkovito rešitev, ki vam bo prinašala rezultate več let - praviloma brez stranskih učinkov.

Cene storitev odstranjevanja genitalnih bradavic s CO2 LASERJEM se razlikujejo glede na to, koliko kondilomov bo potrebno odstraniti:

 • 190€ (do 5 kondilomov)
 • 305€ (od 5 do 15 kondilomov)
 • 370€ (od 15 do 30 kondilomov)
 • 504€ (od 30 do 50 kondilomov)
 • 790€ (nad 50 kondilomov)

Na tej točki se vam verjetno pojavljajo še dodatna vprašanja, kar je razumljivo, prav zato vas vabimo na popolnoma in neobvezujoč posvet z zdravnico.

Prijavite se na posvet

Prijavite se na strokoven posvet o možnostih odstranjevanja genitalnih bradavic oziroma kondilomov.

Vse kar morate narediti je, da izpolnete spodnji obrazec in oddate prijavo. Nato vas bo kontaktiral nekdo iz naše strokovne ekipe in odgovoril na vaša morebitna vprašanja ter za vas rezerviral termin posveta, ki vam najbolj odgovarja.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Mnenja naših zadovoljnih strank

Spoštovani!

Z vami bi rada delila svojo izkušnjo v Kalliste centru in z dr. Šelihovo.

Nekje sem prebrala, da se več kot 43% spolno aktivnih žensk v razvitih državah redno srečuje s težavami pri naravnem oziroma spontanem vlaženju nožnice. Ker sem tudi sama po dveh porodih opažala podobne spremembe, sem se odločila, da na temu nekaj naredim. Veliko sem brala o dr. Šelihovi in se enkrat opogumila. Še nikoli v življenju me ni bilo tako strah, če sem se odločila prav. A danes ne bi spremenila ničesar in bi priporočala vsem ženskam, da se ne sprijaznijo z usodo, ampak čimprej ukrepajo, preden bo prepozno.

Andreja

Pozdravljena!

Odnos z mojim partnerjem se je počasi spreminjal v pekel zaradi pomanjkanja posteljnih užitkov. Na trenutke sem se že zbala, da me bo mož zapustil. Že preden sva začela, sem čutila nek odpor, saj sem vedela, da me telo ne uboga in da bom ponovno čutila tiste bolečine. Moža imam izredno rada in želela sem, da bi bilo vse, tako kot prej. Ko sem odkrila, da obstaja rešitev za moj problem, sem začutila, kako se mi je kamen odvalil od srca. Danes mineva že več kot 5 let, odkar sem zapustila Kalliste medicinski center in najinih težav v odnosu ni več. Večno bom hvaležna dr. Šelihovi.

Maja

Vesna Rebonja

Zelo strokovni in prijazni, zahvaljujem se jim iz srca. Meni so pomagali rešiti dolgotrajno težavo

Irena Pušnik-Špes

Bila sem deležna operativnega posega in ,hvala, res je sedaj enkratno, brez teh težav

Ida Medved

Dobra zdravnica

Milena

Dr. Šelih Ksenja je ČLOVEK je zdravnica, je prijetna, je prijazna, je potrpežljiva, je resodlična oseba, s katero je vredno pokramljati in se ji prepustiti!!!!! Čudovita

Mateja Krajnc

Pregled pr vas super izkušnja. Strokovno in prijetno, žal samo izvid ni bil najboljši...

Enisa Siljak

Pravi in strokovni center za ženske težave

Emina Rizvić

Zelo prijetna zdravnica

Nadja

Hvala enako najboljša in najbolj človeška in srčna ginekologinja na svet

Specialisti z dolgoletnimi izkušnjami

1x1Ksenija

Sem dr. Ksenija Šelih Martinec, specialistka ginekologije in porodništva ter ustanoviteljica zasebnega medicinskega centra Kalliste, kjer že od leta 1992 uspešno & diskretno rešujemo ginekološke težave žensk.

V želji pomagati ženskam, da bi živele kakovostno in polno življenje,sem na podlagi 30-letnih izkušenj uvedla postopke in tehnike za izboljšanje spolnosti, s katerimi sem uspela pomagati že več kot 126.500 različnim ženskam.

Moja največja želja je, da bi se ženske bolj posvetile sebi. Da bi začutile svoje telo. Da bi začutile svojo notranjo moč in v njej uživale. Še bolj kot to pa, da bi o težavah v spolnosti spregovorile na glas in si želele poiskati pomoč.

Prepričana sem, da je telo dom naše duše in da bi morali za ta dom skrbeti bolje kot za hišo, v kateri bivamo. Šele, ko bo telo prožno, vitalno in zdravo, potem bomo ugotovili, kako lepo je živeti.