Untitled design 9

Domov / Ginekologija / Lichen Sclerosus

LICHEN SCLEROSUS 
pekoče srbenje na spolovilu

LICHEN SCLEROSUS
pekoče srbenje na spolovilu


Kako se počutimo v lastnem telesu močno vpliva, tako na celostno dojemanje samih sebe, kot tudi na naše delovanje navzven, v družbi in v intimnih odnosih.

Kožna bolezen Lichen Sclerosus ne prinaša le fizičnih težav, kot so bele lise na zunanjem spolovilu ter pekoč in srbeč občutek, temveč močno znižuje tudi samozavest posameznikov in skoraj onemogoča spolne odnose.

Veliko bolnikov dolga leta trpi v tišini in se izogiba intimnim fizičnim stikom, saj o tovrstnih težavah neradi govorijo.

Na srečo pa lahko z eno rešitvijo te težave precej omilimo...

Kaj sploh je KRONIČNO VNETNO obolenje kože?

Lichen Sclerosus je kronično vnetna bolezen kože, ki je sicer pogostejša pri ženskah, a jo srečujemo tudi pri moških. Najpogosteje se pojavi v predelu spolovila, lahko pa tudi na prsih, rokah ali nadlahteh. Značilne za to bolezen so bele in zelo srbeče obloge ter brazgotinjenje.

Natančni vzroki, zakaj se bolezen razvije, še niso znani, po do zdaj znanih raziskavah pa bi lahko bolezen bila posledica preobremenjenega imunskega sistema (avtoimunsko pogojena bolezen) in hormonskih težav, morda pa ji botrujejo tudi genetska predispozicija in morebitne poškodbe.

Kako pogosta je bolezen?

Bolezen se največkrat pojavlja pri ženskah (bodisi v puberteti, bodisi v obdobju po menopavzi), v manjši meri pri moških in v zelo redkih primerih pri otrocih. Podatki kažejo, da zaradi te bolezni med splošno populacijo trpi 1,7 % žensk, pogosteje pa se pojavlja med starejšimi.

Lichen Sclerosus muči kar 3,3% žensk, ki bivajo v domovih za ostarele, najverjetneje pa so prave številke ljudi s to boleznijo višje, saj pogosto ni diagnosticirana.

Znaki bolezni...

Na mestu razvoja bolezni se sprva pojavijo bele lise, ki močno srbijo, pogost je tudi pekoč občutek. Zaradi praskanja se kmalu pojavijo tudi boleče ranice in podplutbe.

Nekateri bolniki ne občutijo srbečice ali bolečin na mestu, kjer so lise, a zaradi stanjšane kože nastajajo odrgnine, ki kasneje tvorijo brazgotine. Moškim bolnikom se Lichen Sclerosus največkrat pojavi na penisu, pri ženskah pa na sramnih ustnicah ali v presredku.

Posledica bolezni je počasno izginjanje malih sramnih ustnic, pogosto pa se tudi klitoris skrije pod zlepljeno kožico. Zaradi močnih bolečin in brazgotinjenja sčasoma spolni odnosi postanejo nemogoči.

Postavljanje diagnoze...

Sicer so znaki bolezni zelo tipični, a je kljub temu treba bolezen vedno histološko potrditi z odvzemom in pregledom tkiva.

Zaradi izrazitega srbenja lahko zdravnik zmotno oceni, da gre za glivično vnetje in predpiše primerno zdravljenje, ki pa seveda ne more biti uspešno.

V primeru, da ste že v procesu zdravljenja, a opažate, da srbenje kljub zdravljenju nikakor ne poneha ali pa ste morda opazili, da so se vam pojavile bele lise v predelu spolovila, (ponovno) obiščite ginekologa, predvsem pa vam polagamo na srce, da o tem ne molčite.

Znano je, da mnogo žensk s to boleznijo tiho trpi, vendar je to trpljenje povsem nepotrebno, saj danes obstajajo terapije, ki predstavljajo resnično olajšanje težav.

Kako je možno POZDRAVITI
to neprijetno težavo?

Klasično zdravljenje bolezni Lichen Sclerosus je lahko kirurško ali nekirurško. Pri kirurškem zdravljenju moške zdravijo z obrezanjem kožice spolnega uda, pri ženskah odstranijo sramne ustnice, vendar se bolezen žal rada vrne.

Klasična terapija z uporabo kortikosteroidnih mazil le malo omili stanje, pri tem pa je treba ravnati previdno, saj intenzivna uporaba teh mazil prinaša neželene stranske učinke.

Postopki zdravljenja z uporabo CO2 laserja, plazme, bogate s trombociti in terapije z matičnimi celicami, pa so prinesli veliko olajšanje. Številne študije so potrdile pozitivne rezultate, pika na i pa so tudi izkušnje naših pacientk, ki so pokazale, da s temi terapijami zmanjšujemo težave in resnično izboljšamo kakovost življenja.

Kdo mi bo POMAGAL rešiti
to bolezen kože?

Dr. Ksenija Šelih Martinec je pionirka na področju uporabe plazme, bogate s trombociti, saj je prva v Evropi prejela certifikat za »O shot« in »P shot« - postopka kjer uporabljamo plazmo za zdravljenje spolnih motenj pri ženskah in moških.

Je mednarodna trenerka in članica ekspertne skupine za postopek FemiLift in Femifine, mednarodna predavateljica o CO2 in diodnem laserju na področju ginekologije ter uporabe plazme v ginekologiji.

Prav tako je certificirana za estetsko ginekologijo pri European College of Aesthetic Medicine & Surgery (ECAMS) in za regenerativno ginekologijo pri International Association Of StemCell & Regenerative Medicine (IASRM) ter članica European Society of Aesthetic Gynecology (ESAG).

Ko ste "v rokah" dr. Šelihove, se vam ni potrebno ničesar bati!

Koliko me bo ta REŠITEV stala?

V medicinskem centru Kalliste smo na podlagi skoraj 30. let izkušenj in strokovnem znanju iz področja ginekologije odkrili najkvalitetnejši laser in ostale pripomočke za izvedbo posegov.

Bolj kot cenovna dostopnost, nam je pomembno, da vam ponudimo kar se da učinkovito rešitev, ki vam bo prinašala rezultate več let - praviloma brez stranskih učinkov.

Cene storitev zdravljenja kožne bolezni LICHEN SCLEROSUS s postopkom uporabe plazme - bogate s trombociti - so odvisne od izbire postopka...

V primeru uporabe t.i. "CELLULAR MATRIX" je cena ene terapije z eno epruveto Regenlab 390 EUR.

Na tej točki se vam verjetno pojavljajo še dodatna vprašanja, kar je razumljivo, prav zato vas vabimo na posvet z zdravnico.

Prijavite se na posvet

Prijavite se na strokoven posvet o možnostih sodobnega zdravljenja kožne bolezni Lichen Sclerosus.

Vse kar morate narediti je, da izpolnete spodnji obrazec in oddate prijavo. Nato vas bo kontaktiral nekdo iz naše strokovne ekipe in odgovoril na vaša morebitna vprašanja ter za vas rezerviral termin posveta, ki vam najbolj odgovarja.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Mnenja naših zadovoljnih strank

Spoštovani!

Z vami bi rada delila svojo izkušnjo v Kalliste centru in z dr. Šelihovo.

Nekje sem prebrala, da se več kot 43% spolno aktivnih žensk v razvitih državah redno srečuje s težavami pri naravnem oziroma spontanem vlaženju nožnice. Ker sem tudi sama po dveh porodih opažala podobne spremembe, sem se odločila, da na temu nekaj naredim. Veliko sem brala o dr. Šelihovi in se enkrat opogumila. Še nikoli v življenju me ni bilo tako strah, če sem se odločila prav. A danes ne bi spremenila ničesar in bi priporočala vsem ženskam, da se ne sprijaznijo z usodo, ampak čimprej ukrepajo, preden bo prepozno.

Andreja

Pozdravljena!

Odnos z mojim partnerjem se je počasi spreminjal v pekel zaradi pomanjkanja posteljnih užitkov. Na trenutke sem se že zbala, da me bo mož zapustil. Že preden sva začela, sem čutila nek odpor, saj sem vedela, da me telo ne uboga in da bom ponovno čutila tiste bolečine. Moža imam izredno rada in želela sem, da bi bilo vse, tako kot prej. Ko sem odkrila, da obstaja rešitev za moj problem, sem začutila, kako se mi je kamen odvalil od srca. Danes mineva že več kot 5 let, odkar sem zapustila Kalliste medicinski center in najinih težav v odnosu ni več. Večno bom hvaležna dr. Šelihovi.

Maja

Vesna Rebonja

Zelo strokovni in prijazni, zahvaljujem se jim iz srca. Meni so pomagali rešiti dolgotrajno težavo

Irena Pušnik-Špes

Bila sem deležna operativnega posega in ,hvala, res je sedaj enkratno, brez teh težav

Ida Medved

Dobra zdravnica

Milena

Dr. Šelih Ksenja je ČLOVEK je zdravnica, je prijetna, je prijazna, je potrpežljiva, je resodlična oseba, s katero je vredno pokramljati in se ji prepustiti!!!!! Čudovita

Mateja Krajnc

Pregled pr vas super izkušnja. Strokovno in prijetno, žal samo izvid ni bil najboljši...

Enisa Siljak

Pravi in strokovni center za ženske težave

Emina Rizvić

Zelo prijetna zdravnica

Nadja

Hvala enako najboljša in najbolj človeška in srčna ginekologinja na svet

Specialisti z dolgoletnimi izkušnjami

1x1Ksenija

Sem dr. Ksenija Šelih Martinec, specialistka ginekologije in porodništva ter ustanoviteljica zasebnega medicinskega centra Kalliste, kjer že od leta 1992 uspešno & diskretno rešujemo ginekološke težave žensk.

V želji pomagati ženskam, da bi živele kakovostno in polno življenje,sem na podlagi 30-letnih izkušenj uvedla postopke in tehnike za izboljšanje spolnosti, s katerimi sem uspela pomagati že več kot 126.500 različnim ženskam.

Moja največja želja je, da bi se ženske bolj posvetile sebi. Da bi začutile svoje telo. Da bi začutile svojo notranjo moč in v njej uživale. Še bolj kot to pa, da bi o težavah v spolnosti spregovorile na glas in si želele poiskati pomoč.

Prepričana sem, da je telo dom naše duše in da bi morali za ta dom skrbeti bolje kot za hišo, v kateri bivamo. Šele, ko bo telo prožno, vitalno in zdravo, potem bomo ugotovili, kako lepo je živeti.