Uhajanje urina

Domov / Ginekologija / LLETZ konizacija

LLETZ konizacija - Zdravljenje predrakavih sprememb materničnega vratu 

LLETZ konizacija - Zdravljenje predrakavih sprememb materničnega vratu


Ženske lahko novica, da je njihov PAP test patološki, spravi v hudo stisko. Potrebno je poudariti, da patološki bris PAP-C ne pomeni, da ima ženska raka na materničnem vratu, temveč nakazuje na pomembne spremembe, ki jim je potrebno slediti z nadaljnimi preiskavami.

V kolikor se predrakava sprememba potrdi je potrebno nadaljnje zdravljenje, ki prepreči nadaljnji razvoj raka na materničnem vratu.

Zadnja leta je najpogostejša oblika zdravljenja predrakavih sprememb materničnega vratu takoimenovana LLETZ konizacija, ki omogoča natančno odstranitev spremenjenih celic, hkrati pa ohranja zdravo tkivo in zmanjšuje tveganje za krvavitev.

Kaj pomeni patološki bris PAP-C in kdaj moramo na zdravljenje?

Pri približno 5 % žensk v Sloveniji, ki redno hodijo na odvzem presejalnega brisa materničnega vratu, je izvid testa PAP-C oziroma patološki. Pozitiven PAP bris, ne pomeni, da ima ženska raka na materničnem vratu, ampak razkriva spremembe na celicah v brisu, katerim je potrebno slediti.

V primeru, da je izvid presajalnega brisa patološki, sledi odkrivanje prisotnosti okužbe z visokotveganimi HPV (humani papilloma virusi) v materničnem vratu, ki ga opravimo s testom HPV. Humani papilloma virusi so namreč tisti, ki lahko vodijo v predrakave in rakave spremembe na materničnem vratu.

HPV in posledično rak na materničnem vratu je spolno prenosljiva bolezen. Danes poznamo več kot 200 različnih tipov HPV, od katerih je 13 visokotveganih in lahko povzročijo raka materničnega vratu.

Negativen izvid testa HPV pomeni, da ima ženska manjše tveganje za razvoj raka na materničnem vratu in da spremembe, ki jih vseeno sledimo, ne bodo vodile v hujšo stopnjo.

Pozitiven izvid testa HPV pomeni, da je bila v brisu zaznana vsaj ena vrsta visokotveganih tipov HPV.

  • DOBRO JE VEDETI

Pozitiven izvid testa HPV pa še ni razlog za paniko! HPV bo žensko telo v več kot 80% izločilo v letu do letu in pol in bo okužba sama po sebi izvenela. Pozitiven HPV bris, ki je v materničnem vratu več kot 2 leti pa lahko vodi do razvoja sprememb, ki bi lahko tekom nadaljnjih let pripeljale do raka na materničnem vratu.

Tretja presejalna metoda, ki jo opravimo na materničnem vratu je kolposkopija, pregled površine vratu pod povečavo. Prav s kolposkopijo določimo mesto, kjer bomo naredili biopsijo - odščip mesta materničnega vratu, ki je najbolj sumljiv.

Če s presejalnimi metodami ugotovimo pomembne spremembe, nadaljujemo z diagnostičnimi metodami. To so metode, s katerimi postavimo diagnozo.

Biopsija je postopek, pri katerem s sumljivega mesta na materničnem vratu odvzamemo majhen košček tkiva, ki ga nato pošljemo na histološko preiskavo, kjer patologi v laboratoriju ocenijo, ali je v tkivu prisotna sprememba in za katero vrsto spremembe gre. Z njo torej postavimo diagnozo in eventuelno indikacijo za konizacijo.

Poznamo več stopenj predrakavih sprememb (od blagih do hudih). Predrakave spremembe nizke stopnje praviloma ne zdravimo, saj v večini primerov spontano izvenijo v roku dveh let.

Predrakave spremembe visoke stopnje in rakave spremembe nadalje zdravimo.

Metode zdravljenja predrakavih sprememb na materničnem vratu

Za zdravljenje predrakavih sprememb materničnega vratu poznamo dve vrsti posegov, s katerimi lahko odstranimo bolezensko spremenjene celice, ki bi lahko v prihodnosti postale rakave:

  • Destruktivni posegi

Destruktivni posegi uničijo spremenjeno tkivo materničnega vratu in so ustrezni samo za predrakave spremembe nizke stopnje. Njihova slabost je, da po posegu ni mogoče oceniti uspešnosti postopka, saj zaradi uničenja tkiva ponovna histopatološka preiskava ni možna.

  • Ekscizijski posegi

Med ekscizijske oziroma izrezovalne posege spadata konizacija s skalpelom in izrez z električno zanko ali LLETZ (angl. large loop excision of the transformation zone) konizacija, ki je zadnja leta najpogostejša tehnika za zdravljenje predrakavih sprememb materničnega vratu.

Zakaj je LLETZ konizacija najpogostejša izbira?

LLETZ konizacija je torej izrez (in ne uničenje) bolezensko spremenjenega tkiva, kar pomeni, da lahko tkivo po odstranitvi pošljemo na histopatološki pregled, kjer patolog določi stopnjo predrakave spremembe oziroma opredeli ali se je sprememba razvila naprej v rakavo. Istočasno s to diagnozo dobimo podatek, če smo spremembo odstranili v celoti ali ne.

V kolikor zdravljenje ni bilo 100% uspešno, postopek LLETZ ponovimo.

LLETZ konizacija lahko v okoli 85 % primerov opravimo v lokalni anesteziji, kar pomeni, da pacient ostane pri zavesti, saj omrtvičimo samo specifični del telesa. Zato se lahko hitreje vrne v normalno stanje in se po samem zdravljenju, še isti dan z avtom samostojno odpelje domov.

V Medicinskem centru Kalliste za
LLETZ konizacijo uporabljamo tehnologijo Ellman

Ellman je radiofrekvenčni nož, ki uporablja visokofrekvenčno električno energijo za odstranjevanje spremenjenega tkiva materničnega vratu. Tako lahko veliko bolj natančno in učinkoviteje cilja na obolelo tkivo in zmanjša tveganje za poškodbe zdravega tkiva v procesu, kot druge tehnologije LLETZ, ki uporabljajo elektrokirurške nože ali žične zanke.

Kako poteka postopek zdravljenja in kakšno je okrevanje?

Postopek zdravljenja poteka tako, da se pacientka najprej udobno namesti na ginekološki stol (kot na splošnem pregledu pri ginekologu). Zdravnik očisti predel, kjer se bo terapija izvajala in v maternični vrat injicira lokalno anestezijo. Nato z električno zanko odstrani bolezensko spremenjeno tkivo materničnega vratu in s kroglično elektrodo ustavi krvavitev.

Celoten zgornji postopek s pripravo pacientke in terapijo, traja okoli 15 minut. Pacientka mora po terapiji v ambulanti mirovati in ostati na opazovanju približno 2 uri. Potem se lahko sama odpelje domov.

Zdravljenje je neboleče, pacientka lahko izkusi neprijetnost do mere, kot jo morda občuti na običajnem ginekološkem pregledu.

Terapija se načeloma izvede enkrat (razen, če zdravljenje ni bilo 100% uspešno).

Po zdravljenju priporočamo 5 do 7 dni bolniškega staleža. Pacientka naj v tem času več počiva in se izogiba športnim aktivnostim, skakanju in ostalim fizičnim naporom. Spolne odnose odsvetujemo 4 do 6 tednov po terapiji, da ne pride do krvavitve.

Po 6 tednih priporočamo kontrolni pregled, ki ga pacientka opravi pri nas.

Prednosti zdravljenja v Medicinskem centru Kalliste

  • Brez čakalnih dob (zdravljenje pričnemo takoj po prejetju diagnoze).
  • Kratek poseg (postopek s pripravo pacientke in terapijo, traja okoli 15 minut).
  • Hitro okrevanje (po posegu priporočamo 5 do 7 dni počitka in izogibanje športnim aktivnostim, skakanju in ostalim fizičnim naporom).
  • Minimalno uničenje tkiva (poseg opravljamo z napravo Ellman, ki je bolj “prijazna” okolnemu tkivu in ga ne poškoduje toliko, kot druge konvencionalne metode).
  • Brez bolečin (pacientka lahko izkusi neprijetnost do mere, kot jo morda občuti na običajnem ginekološkem pregledu).
  • Varno, sproščeno in diskretno okolje (naš majhen, a visoko usposobljen kolektiv, poskrbi za prijazno in toplo vzdušje ter vaše dobro počutje).

Koliko stane zdravljenje predrakavih sprememb
na materničnem vratu?

Cena zdravljenja predrakavih sprememb na materničnem vratu je 1500 EUR.

V ceno je vključen poseg z Ellman LLETZ konizacijo, kjer se z električno zanko odstrani bolezensko spremenjeno tkivo materničnega vratu in kontrolni pregled po 6 tednih z vpogledom rezultatov zdravljenja.

Na tej točki se vam verjetno pojavljajo dodatna vprašanja, kar je razumljivo, prav zato vas vabimo na posvet z zdravnico.

Prijavite se na posvet

Prijavite se na strokoven posvet o možnostih zdravljenja predrakavih sprememb na materničnem vratu z LLETZ konizacijo.

Vse kar morate narediti je, da izpolnete spodnji obrazec in oddate prijavo. Nato vas bo kontaktiral nekdo iz naše strokovne ekipe in odgovoril na vaša morebitna vprašanja ter za vas rezerviral termin posveta, ki vam najbolj odgovarja.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Mnenja naših zadovoljnih strank

Spoštovani!

Z vami bi rada delila svojo izkušnjo v Kalliste centru in z dr. Šelihovo.

Nekje sem prebrala, da se več kot 43% spolno aktivnih žensk v razvitih državah redno srečuje s težavami pri naravnem oziroma spontanem vlaženju nožnice. Ker sem tudi sama po dveh porodih opažala podobne spremembe, sem se odločila, da na temu nekaj naredim. Veliko sem brala o dr. Šelihovi in se enkrat opogumila. Še nikoli v življenju me ni bilo tako strah, če sem se odločila prav. A danes ne bi spremenila ničesar in bi priporočala vsem ženskam, da se ne sprijaznijo z usodo, ampak čimprej ukrepajo, preden bo prepozno.

Andreja

Pozdravljena!

Odnos z mojim partnerjem se je počasi spreminjal v pekel zaradi pomanjkanja posteljnih užitkov. Na trenutke sem se že zbala, da me bo mož zapustil. Že preden sva začela, sem čutila nek odpor, saj sem vedela, da me telo ne uboga in da bom ponovno čutila tiste bolečine. Moža imam izredno rada in želela sem, da bi bilo vse, tako kot prej. Ko sem odkrila, da obstaja rešitev za moj problem, sem začutila, kako se mi je kamen odvalil od srca. Danes mineva že več kot 5 let, odkar sem zapustila Kalliste medicinski center in najinih težav v odnosu ni več. Večno bom hvaležna dr. Šelihovi.

Maja

Vesna Rebonja

Zelo strokovni in prijazni, zahvaljujem se jim iz srca. Meni so pomagali rešiti dolgotrajno težavo

Irena Pušnik-Špes

Bila sem deležna operativnega posega in ,hvala, res je sedaj enkratno, brez teh težav

Ida Medved

Dobra zdravnica

Milena

Dr. Šelih Ksenja je ČLOVEK je zdravnica, je prijetna, je prijazna, je potrpežljiva, je resodlična oseba, s katero je vredno pokramljati in se ji prepustiti!!!!! Čudovita

Mateja Krajnc

Pregled pr vas super izkušnja. Strokovno in prijetno, žal samo izvid ni bil najboljši...

Enisa Siljak

Pravi in strokovni center za ženske težave

Emina Rizvić

Zelo prijetna zdravnica

Nadja

Hvala enako najboljša in najbolj človeška in srčna ginekologinja na svet

Specialisti z dolgoletnimi izkušnjami

dr tadeja

Tadeja Tasič dr. med. je izkušena specialistka ginekologije in porodništva, ki je diplomirala na Ljubljanski medicinski fakulteti leta 2009. Po diplomi je nadaljevala svojo strokovno pot v Nemčiji in Avstriji, kjer je končala specializacijo iz ginekologije in porodništva.

Vzporedno se je izobraževala tudi na področju displazij oz. sprememb na materničnem vratu, zunanjem spolovilu in nožnici ter na področju uroginekologije.

Njena karierna pot jo je vodila tudi v vode estetske medicine, kjer je pridobila certifikate za dermalna polnila in botoks, izkušnje pa nabirala v Braziliji, kjer je bila leto in pol aktivna na kliniki za estetsko medicino in estetsko ginekologijo v São Paulu.

Je članica ÖGGG (avstrijsko združenje za ginekologijo in porodništvo) in AUB (avstrijsko združenje za uroginekologijo in rekonstruktivno kirurgijo medeničnega dna), kar pomeni, da ima certificirano znanje in se redno izobražuje ter recertificira na tem področju.

Predvsem pa je Tadeja Tasič dr. med. izredno topla, skrbna in prijazna oseba, ki svoje paciente obravnava z veliko pozornosti in zavzeto skrbi za njihovo zdravje ter dobro počutje.