Untitled design 1 1

Domov / Ginekologija / Nosecnost

Pregledi v nosečnosti


Rojstvo otroka je eno najbolj vznemirljivih doživetij. Vaš in naš glavni cilj je, da bi rodili zdravega otroka in bi se med nosečnostjo počutili kar najbolje.

Kako vam pomagamo spremljati vašo nosečnost?

 • Ginekološki Pregled, Posvet, Svetovanje;
 • Odvzem PAP In HPV Brisa;
 • Vodenje Nosečnosti;
 • Ultrazvok V Nosečnosti;
 • Merjenje Nuhalne Svetline (Licenca FMF Iz Londona);
 • Morfologija Ploda;

Poleg tega pa v Kalliste medicinskem centru dajemo velik poudarek na uravnoteženo prehrano in zdrav način življenja.

Zato se nam zdi pomembno, da na tej točki spregovorimo nekaj besed več o tem...

Kakšen je jedilnik zdrave nosečnice?

Zdrava, uravnotežena prehrana je pomemben dejavnik za zdravo življenje, tako za vas, kot za vašega otroka.

Pravilna prehrana vpliva tudi na povečanje vaše telesne teže v nosečnosti. Lahko pričakujete, da se bo vaša teža povečala od 12 do 15 kg v devetih mesecih, seveda pa tega ni mogoče natančno določiti. Pri dvojčkih celo od 16 do 20 kg.

Dejavniki, ki vplivajo na povečanje teže so: otrok, posteljica, plodovnica, povečanje prsi in maternice, dodatna kri in tekočine, maščobne zaloge za dojenje.

Prehrana v obdobju načrtovanja nosečnosti...

Že v času načrtovanja nosečnosti lahko s primerno prehrano prispevamo k zdravi nosečnosti ter zdravi rasti in razvoju ploda.

Folna kislina: Uživanje folne kisline se priporoča od dva do tri mesece pred zanositvijo, ter do 12. tedna nosečnosti. Pomembno je redno dodajanje D vitamin 2000IE na dan.

Nezdrave navade: Navade, kot so kajenje, uživanje drog ali alkohola, lahko zmanjšajo plodnost pri obeh partnerjih in negativno vplivajo na rast in razvoj ploda.

Zdravila: Če obstaja možnost, da ste noseči, se pred jemanjem zdravil posvetujte z zdravnikom.

Kontracepcijske tabletke: Če ste uživali kontracepcijske tabletke, so vam najverjetneje izčrpale vitamin B6, zato povečajte vnos hrane, ki ga vsebuje (na primer: polnozrnati kruh, kvas, ribe, banane, krompir, grah, arašidi). Vitamin B6 sodeluje pri razvoju otrokovega osrednjega živčevja in pri pravilnemu razvoju možganov.

Železo: V času nosečnosti je pogosto navzoče pomanjkanje železa, zato si lahko že v tem obdobju ustvarjate zaloge.

Hrana, v kateri najdemo železo, je: leča, fižol, vitaminizirani žitni kosmiči, jajca, temno zelena listnata zelenjava, polnozrnati kruh, tofu in suho sadje (marelice, fige, slive). Za večjo/boljšo absorpcijo železa jejte hrano z veliko vitamina C (sveže sadje), pri obrokih pa ne pijte pravega čaja ali kave.

Sladkorna bolezen: Če imate sladkorno bolezen se je pomembno posvetovati z zdravnikom ter nadzorovati raven glukoze v krvi. Svetujem vam, da planirate nosečnost in skrbno kontrolirate vrednosti sladkorja v krvi.

Motnje hranjenja: Pri motnjah hranjenja, kot sta bulimija in anoreksija, se je pametno posvetovati z zdravnikom.

Prehrana v času nosečnosti...

 • Vitamini in minerali

Potreba po vitaminih in mineralih je v času nosečnosti in dojenja povečana. Dobro umito sveže sadje in zelenjava iz domačega okolja so pomemben vir teh mikroelementov, lahko pa se odločite tudi za dodatek multivitaminskega preparata. Še posebej sta v drugi polovici nosečnosti pomembna kalcij in magnezij ter Omega 3 DHA.

Za normalen razvoj ploda je zelo pomembna folna kislina, saj omogoča pravilen razvoj živčevja. Uživanje folne kisline se priporoča dva do tri mesece pred zanositvijo ter do 12. tedna nosečnosti. Priporočena dnevna količina je 400 mikrogramov.

Dobri viri folne kisline so na primer: listnata zelenjava, fižol, grah, brokoli, špinača, kruh. Ker je 400 mikrogramov folne kisline dnevno zelo težko vnesti s prehrano, strokovnjaki svetujejo, da jo zaužijete z dodatki.

Redno dodajajte D vitamin 2000IE na dan. D vitamin, imenovan tudi sončni vitamin nastaja pod vplivom sonca toda le od marca do konca septembra.

 • Beljakovine

Vsak dan potrebujete beljakovine. Uživajte dobro pečeno ali dobro kuhano meso in ribe. Ne uživajte surovega mesa (npr. tatarski biftek, pršut), niti surovih rib. Povsem se izogibajte morskih sadežev (školjke, rakci), jeter in jetrnih izdelkov.

Uživajte čim manj suhomesnih izdelkov in konzervirane hrane. Jajca so dober vir beljakovin, seveda pa morajo biti dobro kuhana ali pečena. Povsem se izogibajte surovih jajc (majoneza, nekatere vrste sladoleda).

Uživanje mleka in mlečnih izdelkov oskrbi telo, poleg beljakovin, še s kalcijem. Vendar pazite, da bodo mleko in mlečni izdelki iz pasteriziranega mleka. Tako odpadejo siri: brie, camomber, mozarella in siri s plesnijo. Mlečni izdelki naj ne bodo odprti več kot 4 dni.

Rastlinski viri beljakovin so vse vrste stročnic (soja in sojini izdelki – na primer tofu), bob, leča, fižol, čičerika - te pa morajo biti namočene in dovolj kuhane), vse vrste oreščkov (mandelji, orehi, lešniki, …), žita.

 • Ogljikovi hidrati

Najprimernejši ogljikovi hidrati so ajda, proso, amarant in kvinoja. Uživajte polnozrnate izdelke in se čim bolj izogibajte izdelkom iz bele moke.

Sladkor ni potreben, prinaša zgolj slabo počutje in nabiranje odvečnih kilogramov.

 • Maščobe

Maščobe so pomemben vir energije, pomembne so tudi za absorbcijo v maščobi topnih vitaminov. Nenasičene maščobne kisline (DHA) so pomembne za razvoj otrokovih možganov. Uživajte jih dovolj po 30 tednu nosečnosti.

 • Tekočina

Pijte čim več, vsaj 2 litra dnevno. Primerna tekočina so voda, nesladkan čaj, mleko, sokovi iz sveže stisnjenega sadja in zelenjave.

Tudi dva kozarca vode Donat dnevno lahko zaužijete. Donat vsebuje magnezij, ki je v nosečnosti zelo zaželen. Pomaga pri urejanju prebave, umirja krče v maternici in nogah. Pitje ostalih gaziranih napitkov ni priporočljivo.

Če pijete kavo, naj bo to največ dve skodelici na dan ali pa se odločite za brezkofeinsko ali žitno kavo. Enako velja za črni čaj. Zeleni čaj v času nosečnosti ni priporočljiv.

 • Zdravila

Če vas boli glava, zob ali imate povišano temperaturo nad 38°C, lahko vzamete lekadol v manjši količini. Ostala zdravila pa uporabljajte le po navodilu zdravnika.

 • Nezdrave navade

Nezdravim navadam, kot so kajenje, uživanje drog ali alkohola, se v nosečnosti povsem odpovejte.

Kako potekajo redni pregledi nosečnosti v kalliste

8. DO 12. TEDEN 

Pregled: Bris materničnega vratu (PAP bris) odvzamemo pri tisti nosečnici, ki ga potrebuje. Ginekološki pregled je potreben, ko gre za vnetne ali krvave izcedke. Ob prvem obisku nosečnico še stehtamo in ji izmerimo krvni pritisk.

Ultrazvok: Potrdimo nosečnost. Določimo, če je nosečnost v maternici ali pa gre za morebitno zunaj maternično nosečnost. Določimo število in vitalnost (navzočnost plodovih srčnih utripov) plodov, dolžino ploda in s tem pričakovani termin poroda.

Materinska knjižica: V njej so zapisani podatki iz družinske in osebne anamneze (zgodovine bolezni), podatki o prejšnjih in zdajšnji nosečnosti. Na osnovi teh podatkov nosečnico razvrstimo v tvegano ali netvegano nosečnost.

Posvet: O prehrani, pomenu folne kisline za razvoj ploda, pomenu materinske šole, pomenu gibanja in vzdrževanju telesne kondicije.

Laboratorij: Ob prvem pregledu naredimo laboratorijske preiskave, kot so: krvna skupina in Rh faktor, protitelesa v krvi – ICT, vse nosečnice testiramo na sifilis in toksoplazmozo, kontrola hemoglobina in preiskava urina.

11. - 14. TEDEN

Merjenje nuhalne svetline.

Ultrazvok: Naredimo ultrazvok kot presejalni test za odkrivanje plodov s trisomijo 21. Ob tem lahko odvzamemo še kri za dvojni hormonski test. Posvet in predstavitev nifty testa.

16. - 18. TEDEN

Pregled: Merjenje krvnega pritiska, telesne teže in poslušanje plodovih srčnih utripov. Pregled lahko opravi babica ali ginekolog.

Laboratorij: Pregled urina in odvzem krvi za toksoplazmozo pri nosečnicah, ki so že prekužene.

20. - 22. TEDEN 

Pregled: Merjenje krvnega pritiska in telesne teže.

Ultrazvok: Morfologija ploda – pregled vseh organov. Skušamo odkriti anomalije ploda. Skušamo natančno pregledati vse organe ploda. Pregledamo in ponovno določimo velikost ploda in v tem času še zadnjič določimo termin poroda. V teh tednih lahko že določimo spol otroka.

Laboratorij: Kontrola hemoglobina, kontrola toksoplazmoze pri negativnem prejšnjem izvidu. V primeru, ko nosečnica ni okužena s toksoplazmo in je bil prvi test v začetni nosečnosti negativen, ga ponovimo v 20. oziroma 24. tednu nosečnosti in nato še štiri do šest tednov pred terminom poroda.

24. - 25. TEDEN 

V prvi nosečnost opravimo ultrazvok materničnega vratu in določimo morebitno tveganje za predčasen porod.

25. - 27. TEDEN 

Pregled: Merjenje krvnega pritiska in telesne teže. Poslušanje plodovih srčnih utripov in merjenje razdalje simfiza–fundus (od vrha sramne kosti do vrha maternice) – s tem orientacijsko nadziramo rast ploda.

Laboratorij #1: Kontrola urina, kontrola ICT pri Rh negativnih nosečnicah (po natančnem navodilu: 3 dni pred 28. tednom odvzem krvi, v 28. tednu injekcija).

Laboratorij #2: Presejalni test za sladkorno bolezen: 1-urni OGTT. Nosečnostna sladkorna bolezen je tista, ki jo prvič odkrijemo v nosečnosti. Pri materah s sladkorno boleznijo sta povečana perinatalna obolevnost in umrljivost, pri plodih je več anomalij.

Plodi diabetičnih mater so veliki, zato se v tej skupini soočamo z večjimi zapleti pri porodu – več je carskih rezov, težav pri porodu ramen in več poškodb ploda. Nosečnice s sladkorno boleznijo imajo več težav s krvnim pritiskom in večkrat prezgodnji porod.

S pravočasnim odkrivanjem nosečnic s sladkorno boleznijo lahko zmanjšamo prej omenjene zaplete.

4D ultrazvok: 4D ultrazvočni pregled, ocena rasti ploda, vnovična kontrola organov za izključitev morebitnih malformacij ploda. Ocena posteljice, količine plodovnice in določitev položaja ploda.

29. - 31. TEDEN

Pregled: Merjenje krvnega pritiska in telesne teže. Poslušanje plodovih srčnih utripov in merjenje razdalje simfiza–fundus (od vrha sramne kosti do vrha maternice) – s tem orientacijsko nadziramo rast ploda. Ob tem pregledu nosečnica prejme napotnice za porod, prevoz z reševalnim avtomobilom, porodniški dopust in otroški paket.

Laboratorij: Kontrola hemoglobina, pregled urina.

32. - 34. TEDEN 

Laboratorij: Kontrola urina.

Ultrazvok: Ocena rasti ploda, ocena posteljice, količine plodovnice in določitev položaja ploda.

Abdominalna dekompresija: Po 32. tednu nosečnosti je vsaka ženska upravičena do abdominalne dekompresije, postopka, ki normalizira krvni in limfni pretok ter tako blaži otekanje nog in izboljšuje prekrvavljenost posteljice. Za dodatne informacije pokličite v Porodnišnico.

33. - 35. TEDEN 

Pregled: Merjenje krvnega pritiska in telesne teže. Poslušanje plodovih srčnih utripov in merjenje razdalje simfiza–fundus (od vrha sramne kosti do vrha maternice) – s tem orientacijsko nadziramo rast ploda. Pregled lahko opravi babica ali ginekolog.

Laboratorij: Kontrola urina. Kontrola toksoplazmoze in hepatitisa.

Bris materničnega vratu na patogene bakterije: Ko gre za okužbo materničnega vratu s po Gramu pozitivnimi streptokoki skupine B je možnost, da med porodom pride do hude okužbe pri plodu zelo velika.

Pri 30 odstotkih nosečnic je test pozitiven, pri 75 odstotkih teh pa pride tudi do okužbe ploda. Najhujša oblika okužbe je septični šok novorojenca.

37. TEDEN 

Pregled: Merjenje krvnega pritiska in telesne teže. Poslušanje plodovih srčnih utripov in merjenje razdalje simfiza–fundus (od vrha sramne kosti do vrha maternice) – s tem orientacijsko nadziramo rast ploda. Pregled lahko opravi babica ali ginekolog.

Laboratorij: Kontrola urina.

CTG: Kontrola stanja ploda s kardiotokogramom – ctg.

 • DOBRO JE VEDETI

Po dopolnjenem 37. tednu nosečnosti vstopate v termin poroda. Termin poroda ni en sam določen dan, temveč dva tedna pred in dva tedna po predvidenem datumu poroda. Znaki začetka poroda so redni popadki, krvav sluzast čep ali odtekanje plodovnice. V primeru odtekanja plodovnice je nujno, da se takoj uležete in pokličete reševalno službo (112), da vas odpelje v porodnišnico.

38. TEDEN 

Pregled: Merjenje krvnega pritiska in telesne teže. Poslušanje plodovih srčnih utripov in merjenje razdalje simfiza–fundus (od vrha sramne kosti do vrha maternice) – s tem orientacijsko nadziramo rast ploda.

Laboratorij: Kontrola urina.

CTG: Kontrola stanja ploda s kardiotokogramom – ctg.

39. TEDEN 

Pregled: Merjenje krvnega pritiska in telesne teže. Poslušanje plodovih srčnih utripov in merjenje razdalje simfiza–fundus (od vrha sramne kosti do vrha maternice) – s tem orientacijsko nadziramo rast ploda. Pregled lahko opravi babica ali ginekolog.

Laboratorij: Kontrola urina.

CTG: Kontrola stanja ploda s kardiotokogramom – ctg.

40. TEDEN 

Pregled: Merjenje krvnega pritiska in telesne teže.

Vaginalni pregled za oceno stanja materničnega vratu.

Laboratorij: Kontrola urina.

CTG: Kontrola stanja ploda s kardiotokogramom – ctg.

40. DO 41. TEDEN 

Pregled: Merjenje krvnega pritiska in telesne teže. Vaginalni pregled za oceno stanja materničnega vratu.

CTG: Kontrola stanja ploda s kardiotokogramom – ctg.

Laboratorij: Kontrola urina.

Teden po roku imate prvi pregled v porodnišnici.

Skupaj z vami se veselimo vašega poroda, zato bomo veseli vašega klica iz porodnišnice. Zanimata nas izid poroda ter vaše in otrokovo počutje, hkrati pa vas bomo naročili na poporodni pregled, ki bo približno 6 tednov po porodu.

merljak


Nosečnost in porod sta bili zame čudoviti prelomnici v življenju. Priznam pa, da sta imeli moji noni prav, da telo pred porodom in telo po porodu preprosto nista ista pašta.

Neizmerno sem hvaležna, da obstaja medicinski center Kalliste, ki mi od že prve nosečnosti naprej pomaga, da se kolikor le gre približam stanju "prej". In to tako na zunaj, s terapijami za oblikovanje telesa, kot na znotraj z najnaprednejšimi terapijami za preprečevanje inkontinence, hormonsko podporo ipd.

Žal mi je, da se medicina v njunih časih še ni toliko ukvarjala s kvaliteto življenja žensk, ko te postanejo mame, ker bi bilo lahko tudi njuno telo tudi po porodih še vedno živahno in dinamično. Zato se mi zdi toliko bolj pomembno, da se ženske danes zavedamo tega ogromnega privilegija - in si pomagamo.


Maja Martina Merljak

Nastja 1x1


Medicinski center Kalliste sem spoznala v obdobju nosečnosti, saj sem želela sebi in svojemu bodočemu otroku zagotoviti kar se da profesionalno izkušnjo, v prijaznem okolju in brez čakalnih vrst.

Opravila sem vse redne preglede in teste (Nifty, ipd.) ter novembra 2021 dočakala veseli trenutek. Nekaj mesecev po porodu sem nato zopet odšla na rutinski posvet, kjer mi je dr. Šelih Martinec povedala, da vsaki ženski po porodu toplo priporoča določene regenerativne terapije, ki telo pomagajo povrniti nazaj v “prvotno stanje” in učvrstijo medenično dno. S tem se zmanjšajo oz. odpravijo težave, kot so npr. uhajanje urina po porodu (ali kasneje v poznejših letih).

Skratka - vesela sem, da sem njenemu priporočilu prisluhnila in da se lahko na MC Kalliste kadarkoli zanesem.


Nastja Kramer Pesek

Ali sem lahko med nosečnostjo športno aktivna?

V večini primerov sta nosečnost in porod za žensko srečni doživetji, ki za vselej temeljito spremenita njen način razmišljanja in življenja. V času nosečnosti postanejo vprašanja, »kaj smem in česa ne smem, da bom donosila in rodila zdravega otroka«, središče njene pozornosti.

Tako se vsaka ženska, ki z redno telesno vadbo skrbi za svoje zdravje, počutje in videz, prej ali slej sooči z vprašanjem ali lahko tudi med nosečnostjo še naprej redno vadi.

Obstajajo zelo tehtni razlogi, zakaj naj bi dejavna ženska nadaljevala s telesno aktivnostjo tudi v času nosečnosti.

Dokazano je dejstvo, da ima nosečnica, ki nadaljuje z redno vadbo, več energije za vsakodnevne aktivnosti, ki sicer ob povečanju telesne teže lahko postanejo zelo otežene. Učinkovitost telesne vadbe namreč bodočim mamicam bistveno olajša bolečine v ramenih in hrbtu, ki nastopijo kot posledica povečanja prsi in teže ploda.

Poleg tega redna telesna aktivnost 3-krat tedensko ugodno vpliva na psihično kondicijo, zmanjšuje nosečnostne simptome, uravnava telesno težo in omili porodne zaplete. Ženska se po porodu hitreje opomore in z lahkoto dviguje svojega dojenčka.

Seveda je treba vadbo prilagoditi specifičnim telesnim spremembam, ki nastopijo v obdobju nosečnosti.

Nosečnica sme začeti z redno vadbo po 12. tednu nosečnosti in po posvetu s svojim ginekologom.

Naj vas vodi pravilo, da srčni utrip ne preseže 140.

Program se izvaja pod strokovnim nadzorom in vključuje:

 • Relaksirano Prosto Gibanje;
 • Pazljivo Prosto Raztezanje;
 • Aerobno Vadbo;
 • Vaje Za Moč Trebušnih Mišic, Trening Mišic Medeničnega Dna, Mišic Nog In Rok;
 • Sproščanje In Dihanje Med Popadki Ter;
 • Edukacijo – Učenje Pravilne Telesne Drže Ter Biomehanike Pri Delu In Počitku.

Koliko me vaše spremljanje nosečnosti stane?

Za spremljanje nosečnosti pri nas boste odšteli:

 • Ultrazvočno ugotavljanje nosečnosti: 60 EUR
 • Ultrazvok v nosečnosti: 80 EUR
 • Merjenje z nuhalno svetilko: 80 EUR
 • Morfologija ploda: 120 EUR
 • Poporodni pregled: 80 EUR

Prijavite se na pregled

Če si želite pristati v dobrih rokah, kjer se vam posvetimo v celoti in skupaj z nami poskrbeti za karseda brezskrbno nosečnost, vas vabimo da se prijavite na pregled.

Vse kar morate narediti je, da izpolnete spodnji obrazec in oddate prijavo. Nato vas bo kontaktiral nekdo iz naše strokovne ekipe in odgovoril na vaša morebitna vprašanja ter za vas rezerviral termin pregleda, ki vam najbolj odgovarja.

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Mnenja naših zadovoljnih strank

Spoštovani!

Z vami bi rada delila svojo izkušnjo v Kalliste centru in z dr. Šelihovo.

Nekje sem prebrala, da se več kot 43% spolno aktivnih žensk v razvitih državah redno srečuje s težavami pri naravnem oziroma spontanem vlaženju nožnice. Ker sem tudi sama po dveh porodih opažala podobne spremembe, sem se odločila, da na temu nekaj naredim. Veliko sem brala o dr. Šelihovi in se enkrat opogumila. Še nikoli v življenju me ni bilo tako strah, če sem se odločila prav. A danes ne bi spremenila ničesar in bi priporočala vsem ženskam, da se ne sprijaznijo z usodo, ampak čimprej ukrepajo, preden bo prepozno.

Andreja

Pozdravljena!

Odnos z mojim partnerjem se je počasi spreminjal v pekel zaradi pomanjkanja posteljnih užitkov. Na trenutke sem se že zbala, da me bo mož zapustil. Že preden sva začela, sem čutila nek odpor, saj sem vedela, da me telo ne uboga in da bom ponovno čutila tiste bolečine. Moža imam izredno rada in želela sem, da bi bilo vse, tako kot prej. Ko sem odkrila, da obstaja rešitev za moj problem, sem začutila, kako se mi je kamen odvalil od srca. Danes mineva že več kot 5 let, odkar sem zapustila Kalliste medicinski center in najinih težav v odnosu ni več. Večno bom hvaležna dr. Šelihovi.

Maja

Vesna Rebonja

Zelo strokovni in prijazni, zahvaljujem se jim iz srca. Meni so pomagali rešiti dolgotrajno težavo

Irena Pušnik-Špes

Bila sem deležna operativnega posega in ,hvala, res je sedaj enkratno, brez teh težav

Ida Medved

Dobra zdravnica

Milena

Dr. Šelih Ksenja je ČLOVEK je zdravnica, je prijetna, je prijazna, je potrpežljiva, je resodlična oseba, s katero je vredno pokramljati in se ji prepustiti!!!!! Čudovita

Mateja Krajnc

Pregled pr vas super izkušnja. Strokovno in prijetno, žal samo izvid ni bil najboljši...

Enisa Siljak

Pravi in strokovni center za ženske težave

Emina Rizvić

Zelo prijetna zdravnica

Nadja

Hvala enako najboljša in najbolj človeška in srčna ginekologinja na svet

Specialisti z dolgoletnimi izkušnjami

1x1Ksenija

Sem dr. Ksenija Šelih Martinec, specialistka ginekologije in porodništva ter ustanoviteljica zasebnega medicinskega centra Kalliste, kjer že od leta 1992 uspešno & diskretno rešujemo ginekološke težave žensk.

V želji pomagati ženskam, da bi živele kakovostno in polno življenje,sem na podlagi 30-letnih izkušenj uvedla postopke in tehnike za izboljšanje spolnosti, s katerimi sem uspela pomagati že več kot 126.500 različnim ženskam.

Moja največja želja je, da bi se ženske bolj posvetile sebi. Da bi začutile svoje telo. Da bi začutile svojo notranjo moč in v njej uživale. Še bolj kot to pa, da bi o težavah v spolnosti spregovorile na glas in si želele poiskati pomoč.

Prepričana sem, da je telo dom naše duše in da bi morali za ta dom skrbeti bolje kot za hišo, v kateri bivamo. Šele, ko bo telo prožno, vitalno in zdravo, potem bomo ugotovili, kako lepo je živeti.