LICHEN SCLEROSUS – PEKOČE SRBENJE

NA SPOLOVILU 

Kako se počutimo v lastnem telesu močno vpliva, tako na celostno dojemanje samih sebe, kot tudi na naše delovanje navzven, v družbi in v intimnih odnosih. 

Kožna bolezen Lichen Sclerosus ne prinaša le fizičnih težav, kot so bele lise na zunanjem spolovilu ter pekoč in srbeč občutek, temveč močno znižuje tudi samozavest posameznikov in skoraj onemogoča spolne odnose. 

Veliko bolnikov dolga leta trpi v tišini in se izogiba intimnim fizičnim stikom, saj o tovrstnih težavah neradi govorijo.

 Na srečo pa lahko z eno rešitvijo te težave precej omilimo...

KAJ SPLOH JE KRONIČNO VNETNO

OBOLENJE KOŽE?

Lichen Sclerosus je kronično vnetna bolezen kože, ki je sicer pogostejša pri ženskah, a jo srečujemo tudi pri moških. Najpogosteje se pojavi v predelu spolovila, lahko pa tudi na prsih, rokah ali nadlahteh. Značilne za to bolezen so bele in zelo srbeče obloge ter brazgotinjenje.

Natančni vzroki, zakaj se bolezen razvije, še niso znani, po do zdaj znanih raziskavah pa bi lahko bolezen bila posledica preobremenjenega imunskega sistema (avtoimunsko pogojena bolezen) in hormonskih težav, morda pa ji botrujejo tudi genetska predispozicija in morebitne poškodbe.

KAKO POGOSTA JE BOLEZEN?

Bolezen se največkrat pojavlja pri ženskah (bodisi v puberteti, bodisi v obdobju po menopavzi), v manjši meri pri moških in v zelo redkih primerih pri otrocih. Podatki kažejo, da zaradi te bolezni med splošno populacijo trpi 1,7 % žensk, pogosteje pa se pojavlja med starejšimi. 

Lichen Sclerosus muči kar 3,3% žensk, ki bivajo v domovih za ostarele, najverjetneje pa so prave številke ljudi s to boleznijo višje, saj pogosto ni diagnosticirana.

ZNAKI BOLEZNI...

Na mestu razvoja bolezni se sprva pojavijo bele lise, ki močno srbijo, pogost je tudi pekoč občutek. Zaradi praskanja se kmalu pojavijo tudi boleče ranice in podplutbe. 

Nekateri bolniki ne občutijo srbečice ali bolečin na mestu, kjer so lise, a zaradi stanjšane kože nastajajo odrgnine, ki kasneje tvorijo brazgotine. Moškim bolnikom se Lichen Sclerosus največkrat pojavi na penisu, pri ženskah pa na sramnih ustnicah ali v presredku. 

Posledica bolezni je počasno izginjanje malih sramnih ustnic, pogosto pa se tudi klitoris skrije pod zlepljeno kožico. Zaradi močnih bolečin in brazgotinjenja sčasoma spolni odnosi postanejo nemogoči.

POSTAVLJANJE DIAGNOZE...

Sicer so znaki bolezni zelo tipični, a je kljub temu treba bolezen vedno histološko potrditi z odvzemom in pregledom tkiva. 

Zaradi izrazitega srbenja lahko zdravnik zmotno oceni, da gre za glivično vnetje in predpiše primerno zdravljenje, ki pa seveda ne more biti uspešno.

V primeru, da ste že v procesu zdravljenja, a opažate, da srbenje kljub zdravljenju nikakor ne poneha ali pa ste morda opazili, da so se vam pojavile bele lise v predelu spolovila, (ponovno) obiščite ginekologa, predvsem pa vam polagamo na srce, da o tem ne molčite.

Znano je, da mnogo žensk s to boleznijo tiho trpi, vendar je to trpljenje povsem nepotrebno, saj danes obstajajo terapije, ki predstavljajo resnično olajšanje težav.

KAKO JE MOŽNO POZDRAVITI TO

NEPRIJETNO TEŽAVO?

Klasično zdravljenje bolezni Lichen Sclerosus je lahko kirurško ali nekirurško. Pri kirurškem zdravljenju moške zdravijo z obrezanjem kožice spolnega uda, pri ženskah odstranijo sramne ustnice, vendar se bolezen žal rada vrne. 

Klasična terapija z uporabo kortikosteroidnih mazil le malo omili stanje, pri tem pa je treba ravnati previdno, saj intenzivna uporaba teh mazil prinaša neželene stranske učinke.

Postopki zdravljenja z uporabo CO2 laserja, plazme, bogate s trombociti in terapije z matičnimi celicami, pa so prinesli veliko olajšanje. Številne študije so potrdile pozitivne rezultate, pika na i pa so tudi izkušnje naših pacientk, ki so pokazale, da s temi terapijami zmanjšujemo težave in resnično izboljšamo kakovost življenja.

KDO MI BO POMAGAL REŠITI TO BOLEZEN KOŽE?

Dr. Ksenija Šelih Martinec je pionirka na področju uporabe plazme, bogate s trombociti,  saj je prva v Evropi prejela certifikat za »O shot« in »P shot« - postopka kjer uporabljamo plazmo za zdravljenje spolnih motenj pri ženskah in moških. 

Je mednarodna trenerka in članica ekspertne skupine za postopek FemiLift in Femifine, mednarodna predavateljica o CO2 in diodnem laserju na področju ginekologije ter uporabe plazme v ginekologiji.

Prav tako je certificirana za estetsko ginekologijo pri European College of Aesthetic Medicine & Surgery (ECAMS) in za regenerativno ginekologijo pri International Association Of StemCell & Regenerative Medicine (IASRM) ter članica European Society of Aesthetic Gynecology (ESAG).

Ko ste "v rokah" dr. Šelihove, se vam ni potrebno ničesar bati!

KOLIKO ME BO TA REŠITEV STALA?

V medicinskem centru Kalliste smo na podlagi skoraj 30. let izkušenj in strokovnem znanju iz področja ginekologije odkrili najkvalitetnejši laser in ostale pripomočke za izvedbo posegov. 

Bolj kot cenovna dostopnost, nam je pomembno, da vam ponudimo kar se da učinkovito rešitev, ki vam bo prinašala rezultate več let - praviloma brez stranskih učinkov.

Cene storitev zdravljenja kožne bolezni LICHEN SCLEROSUS s postopkom uporabe plazme - bogate s trombociti - so odvisne od izbire postopka...

V primeru uporabe t.i. "CELLULAR MATRIX" je cena ene terapije z eno epruveto Regenlab 330 EUR.

Če se odločimo za t.i. "BCT" metodo, pa je cena ene terapije z eno epruveto Regenlab 300 EUR.

Na tej točki se vam verjetno pojavljajo še dodatna vprašanja, kar je razumljivo, prav zato vas vabimo na popolnoma brezplačni in neobvezujoč posvet z zdravnico.

Prijavite se na brezplačni posvet

S klikom na spodnji gumb se vam bo odprl preprost vprašalnik, ki ga izpolnite in pošljite podatke.

Nato vas bo v najkrajšem možnem času nekdo iz naše ekipe kontaktiral ter odgovoril še na morebitna vprašanja, ki se vam porajajo.

Prav tako pa se boste lahko dogovorili za termin brezplačnega posveta, ki vam najbolj odgovarja.