MENOPAVZA IN OBDOBJE PO NJEJ

Menopavza, zadnja menstruacija v življenju ženske, predstavlja izziv in daje nove možnosti, kako kvalitetno in polno živeti. To je še zadnji čas, da ženska najde pot k sebi, si vzame čas za zdrav življenjski slog in zavestno življenje.

Včasih je težko in je potrebna pomoč. Kombinacija tradicionalnih metod, združena s sodobnimi tehnikami regenerativne in anti-aging medicine, ter uporaba standardnih metod zdravljenja menopavze, lahko odpravi večino težav tega obdobja.

KAJ JE TISTO, KAR ŽENSKO V MENOPAVZI POGOSTO OMEJUJE?
KAJ JE TISTO, KAR ŽENSKO V MENOPAVZI POGOSTO
OMEJUJE?

Najpogosteje se zgodi nekaj od naštetega…

Te težave vplivajo na samozavest ženske. Saj veste, samozavest ni odvisna od drugih ampak je nekaj v nas, v kar verjamemo in nas vodi pokončno skozi življenje. Res pa je težko biti samozavesten, če ti uhaja urin, ali če si ves čas utrujen,…

Razvoj ginekologije predvsem regenerativne in funkcionalne ter rezultati študij o vplivu hormonov na zdravje, ponujajo nove možnosti za dvig kvalitete življenja.

Več o teh pa v nadaljevanju...

HORMONSKO (NE)RAVNOVESJE V OBDOBJU MENOPAVZE...
HORMONSKO (NE)RAVNOVESJE
V OBDOBJU MENOPAVZE...

Hormonsko ravnovesje predstavlja temelj dobrega počutja in zdravja. Spolni hormoni so tesno povezani s stresnim hormonom kortizolom in inzulinom, ter hormoni ščitnice. 

Nivo hormonov se skozi različna življenjska obdobja spreminja in je odvisen tako od procesa staranja kot od trenutnega življenjskega stanja. 

Menopavza predstavlja nenadno izgubo spolnih hormonov v ženskem telesu. Povezana je s pojavom težav, kot so navali vročine, slabo spanje, utrujenost, občutljivost, upad libida, suha nožnica in z leti vodi v nastanek srčno žilnih obolenj in osteoporoze.

KAKO NERAVNOVESJE ODPRAVIMO?

Na osnovi študij danes vemo, da je življenje s hormoni bolj varno kot življenje brez njih. Pomemben je individualen pristop do vsake ženske in izbira ustrezne oblike hormonov. Svetujem laboratorijsko kontrolo hormonov in nato uvedbo hormonske nadomestne terapije. Včasih hormonska terapija ni tisti pravi izbor, takrat lahko pomagajo rastlinski pripravki, akupunktura. Vsekakor pa je potreben zdrav življenjski mslog sicer se lahko razvijejo kronične bolezni.

Zaradi upada ženskega spolnega hormona estrogena se pojavijo tipične spremembe v nožnici, ki vodijo v suho in ohlapno nožnico z motnjami v spolnosti in urinsko inkontinenco.
KAJ LAHKO STORITE V PRIMERU
SUHE NOŽNICE?
KAJ LAHKO STORITE
V PRIMERU SUHE NOŽNICE?

Zaradi premalo estrogena je prekrvavitev nožnice zmanjšana, tako je zmanjšan dotok kisika in hranil. Celice lahko preživijo le tako, da postanjo malo dejavne. Tako stena nožnice postane tanka, suha, neelastična, občutljiva.  

Poruši se kislost nožnice zato so vnetja bolj pogosta. Ker se podobne spremembe dogajajo tudi na sluznici sečnice, je pojav vnetij mehurja po menopavzi veliko pogostejši

Ženske v nožnici nimamo posebnih žlez za vlaženje med spolnimi odnosi. Nožnica se navlaži zaradi navala krvi  ob vzburjenju. Ker je v po menopavzi prekrvavitev slaba, se nožnica med vzburjenjem ne more navlažiti. 

Zdravljenje

Z dodajanjem estrogena v nožnico lahko stanje izboljšamo.

V regenerativni ginekologiji smo razvili uporabo laserjev, plazme bogate s trombociti in uporabo matičnih celic.

Postopek:

1. Laserska termoliza

Princip zdravljenja z laserjem je gretje tkiva nožnice. Zaradi toplote se poveča prekrvavitev. Prav zato z laserjem uspešno zdravimo težave s suho nožnico. Kontrolirano gretje stene nožnice pa povzroči tudi nastanek novega kolagena in elastina kar nožnico učvrsti.

V medicinskem centru Kalliste  smo sledili razvoju laserjev. Tako sem začela z uporabo erbij laserja, že kmalu prešla na CO2 laser (FemiLift postopek) in pred časom  uvedla najnovejšo obliko laserja, diodni laser (FemiFine  postopek). Razvoj laserjev omogoča vedno bolj učinkovite terapije in hkrati terapije, ki so za ženske bolj udobne.

Poseg je kratkotrajen, neobleč in po terapii nadaljujete z vašimi aktivnostmi. Običajno naredim 3 terapije v razmaki treh mesecev in nato eno vzdrževalno terapijo vsaki dve leti.

2. Plazma bogata s trombociti PRP

Trombociti so celice v nasi krvi, ki vsebujejo rastne faktorje. Le ti pa obnavljajo-regenerirajo tkiva.

V posebno epruveto vzamem 8ml krvi, nato to kri centrifugiram in tako pripravim 5ml PRP-plazme bogate s trombociti.

Plazma bogata s trombociti se uporablja v številnih vejah medicine, ortopedi jo vbrizgajo v koleno ali drupe sklepe, z njo zdravijo kronične rane, uporabljamo jo za pomlajevanje v estetski medicini.

S tem, ko jo vbrizgam v steno nožnice, se sprostijo rastni faktori, ki povečajo prekrvavitev nožnice in obnovijo tkivo. Tako postane sluznica nožnice bolj voljna, odpravi se suhost, zmanjša se pogotnost vnetij nožnice in mehurja in seveda zpolni odnosi postanejo mogoči, neboleči.

Kombinacija obeh metod izboljša rezultate. 

KAKO PA JE Z ZDRAVLJENJEM
OHLAPNE NOŽNICE?
KAKO PA JE Z ZDRAVLJENJEM OHLAPNE NOŽNICE?

Ohlapnost nožnice se razvije kot posledica procesa staranja, kot posledica vaginalnih porodov, nosečnosti in opravljanja fizičnih del in seveda se stanje poslabša v menopavzi zaradi upada estrogena.

Zaradi ohlapne nožnice postanejo spolni odnosi manj zadovoljujoči, pojavi pa se tudi stresna urinska inkontinenca in spust nožnice ter maternice.

Laserska termoliza ali plasma borgata s trombociti ali celo kombinacija obeh  stimulirata k tvorbi novega kolagena in elastina kar nožnico učvrsti.

Čvrsta nožnica izgoljša spolne odnose, odpravlja stresno urinsko inkontinenco ter zmanjšuje spust nožnice in maternice.

Potrebne so 3 terapije  v razmiku 3 mesecev in obnovitvena terapija vsaki dve leti.

KAJ STORITI PRI NEHOTENEM
UHAJANJU URINA?
KAJ STORITI PRI NEHOTENEM UHAJANJU URINA?

Inkontinenca urina, nehoteno uhajanje urina, nastane kot posledica porodov, naravnega procesa staranja ali drugih dejavnikov. Ločimo dve najpogostejši obliki, to sta stresna urinska inkontinenca ter prekomerno aktiven sečni mehur in urgentna urinska inkontinenca. Seveda pa se pogosto v kasnejših letih javljata obe obliki skupaj. Ker so vzroki za one obliki različni, je tudi zdravljenje različno.

Najprej postavim diagnozo, ugotovim za katero obliko uhajanja urina gre in nato v skladu s tem izberem ustrezno terapijo.

V medicinskem centru Kalliste urinsko inkontinenco zdravimo z:

  • lasersko termolizo,
  • Plazmo bogato s Trombociti,
  • IVES nevromodulacijo.
TEŽAVE V SPOLNOSTI - JIH JE SPLOH MOGOČE ODPRAVITI?
TEŽAVE V SPOLNOSTI - JIH JE SPLOH MOGOČE ODPRAVITI?

Čeprav je spolnost tako pomemben del našega življenja od pojava hormonov v puberteti pa vse do smrti, je še vedno nekoliko skrivnostna. Še posebej o težavah se neradi pogovarjamo. Pogosto tudi pri zdravniku ne poiščemo pomoči. Tudi zdravniki nemalokrat pozabimo vprašato o težavah v spolnosti.

Težave srečujemo pri moških in ženskah in to v vsseh starostnih obdobjih. Z menopavzo pa se težave stopnjujejo zaradi utrujenosti, upada libida in sprememb, ki se pojkavijo v predelu bożnice: suha in ohlapna nožnica, uhajanje urina, pogosta vnetja.

Zdravljenje

Dr.Charles Runels je prvi zdravnik, ki je vbrizgal plazmo bogato s trombociti v prede klitorisa in nožnice z namenom izboljšati spolnost pri ženski. In tako se je razvil postepek O Shot. Še isto leto sem ta postepek pripeljala v Evropo in seveda v Slovenij.

O Shot omogoča hitrejše in boljše vzburjenje, kvalitetnejše orgazme, dobro vlaženje nožnice, manj bolečin in posledično izboljša tudi libido.

Poseg je namenjen ženskam vseh starosti, najpogosteje pa se zanj odločajo ženske po porodu in po menopavzi. Zaradi uporabe lokalne anestezije je postopek praviloma neboleč.

Svetujemo 2-3 posege v razmaku 3 mesecev. Prvi rezultati se pokažejo po enem mesecu, polni učinek pa po 3 mesecih.

“O-Shot” je registriran postopek. Na uradnih straneh www.oshot.info so navedeni vsi certificirani zdravniki, ki ta postopek in ime lahko uporabljajo. Med njimi je tudi dr. Ksenija Šelih Martinec, ustanoviteljica medicinskega centra Kalliste. 

ZAKLJUČNA MISEL...

"Zdi se mi, da ti življenje vedno pokaže pot ob pravem času. Tako je mene popeljalo na pot regenerativne ginekologije in skupaj s kolegi iz celega sveta razvijamo to vejo medicine.

Kot novjši postopak uvajamo matične celice pridobljene iz maščobnega tkiva v procesu mini liposukcije.  Matične celice omogočajo še boljšo regeneracijo. Vedno jih kombiniram s plazmo bogato s trombociti, da dosežem boljše rezultate. Lahko jih uporabim pri zdravljenju suhe nožnice, urinske inkontinence pa tudi za izboljšanje estetskega videza spolovila." - dr. Ksenija Šelih Martinec

IN KOLIKO VAS BODO TI POSTOPKI STALI?

Bolj kot cenovna dostopnost, nam je pomembno, da vam ponudimo kar se da učinkovito rešitev, ki vam bo prinašala rezultate več let - praviloma brez stranskih učinkov.

Spodaj vam prilagamo cenik vseh zgoraj naštetih rešitev za vaše težave v menopavzi…

  • O-SHOT POSTOPEK: 650 EUR (1 poseg)
  • STRESNA INKONTINENCA: 420 EUR (1 Poseg)
  • URGENTNA INKONTINENCA IVES – NEVROMODULACIJA: 120 EUR (1 poseg)
  • ZDRAVLJENJE SUHE IN OHLAPNE NOŽNICE: 350 EUR - 420 EUR (1 TERAPIJA Z 1 EPRUVETO REGENLAB)

Prijavite se na posvet

Prijavite se na posvet

S klikom na spodnji gumb se vam bo odprl preprost vprašalnik, ki ga izpolnite in pošljite podatke.

Nato vas bo v najkrajšem možnem času nekdo iz naše ekipe kontaktiral ter odgovoril še na morebitna vprašanja, ki se vam porajajo.

Prav tako pa se boste lahko dogovorili za termin tega posveta, ki vam najbolj odgovarja.