Uhajanje urina – nerodna, a rešljiva težava

Nekontrolirano uhajanje urina – ali kot temu strokovno pravijo v medicini, urinska inkontinenca – sodi med tiste težave, pri katerih je pogosto prisotna družbena stigma, čeprav lahko doleti vsako odraslo žensko.  O tem, kako postopati pri tej nerodni težavi, smo se pogovarjali s specialistkao ginekologije dr. Ksenijo Šelih Martinec.

Uhajanje urina.

Skrb kako se bodo na to odzvali bližnji in družba, je marsikdaj celo hujša od same fiziološke nevšečnosti, kar lahko na psihološki ravni močno vpliva na kakovost življenja. “Pri ženskah, ki se soočajo s to težavo, pogosto opazim omajano samozavest, izogibanje stikom in družabnim dogodkom, pa tudi spolnim odnosom,” pojasnjuje specialistka ginekologije in porodništva dr. Ksenija Šelih Martinec. 

Vse to lahko na dolgi rok vodi v še večje odrekanje prijetnim dejavnostim, s tem pa tudi v doživljanje nemoči, strahu in izgubo volje do življenja

Zato je pomembno vedeti, da so težave z uhajanjem urina rešljive. Sodobna medicina ponuja več možnosti, s katerimi je takšne nevšečnosti v večini primerov mogoče uspešno odpraviti.

Stresna ali urgentna urinska inkontinenca?

Preden si ogledamo kako zmore medicina odpraviti težave z uhajanjem urina, namenimo nekaj besed razlikovanju med stresno in urgentno inkontinenco. Obstajata namreč dve vrsti urinske inkontinence, od česar je odvisna izbira ustreznega postopka.

Stresna urinska inkontinenca

Ob besedi ‘stres’ morda najprej pomislite na psihološki stres, a čeprav je ta škodljiv za zdravje, v tem primeru ni dejavnik, ki bi vplival na uhajanje urina. Ko govorimo o urinski inkontinenci, stres pomeni fizične napore, kot so kašljanje, kihanje, poskoki, ples, hoja navzdol, dvigovanje bremen in podobno.

“Izkušnje kažejo, da se le redke ženske sprijaznijo z uhajanjem urina, vse pa si želijo učinkovite rešitve
in življenja kot prej.”

Vzroki, zakaj do nje pride, so najpogosteje povezani z naravnimi procesi staranja oziroma oslabelostjo vezivno-mišičnega tkiva, dednostjo, hormonskimi spremembami v nosečnosti in menopavzi ter fiziološkimi spremembami po vaginalnem porodu. Poleg naštetega je uhajanje urina lahko tudi posledica telesnih naporov (npr. dvigovanja težkih bremen), zaprtosti, pljučne bolezni z dolgotrajnim kašljem ali odstranitve maternice.

Urgentna urinska inkontinenca

O tej težavi govorimo, kadar se pojavlja zelo pogosta potreba po uriniranju, tudi v nočnem času. Pri urgentni urinski inkontinenci gre namreč za ponavljajočo se nenadno in močno potrebo po takojšnjem uriniranju – tudi takrat, ko naj bi bil mehur popolnoma prazen.

Vzrok je v mišicah mehurja, ki se skrčijo ob neprimernem času in tudi takrat, ko je v mehurju le malo urina. Če v takšnem primeru urin uide, govorimo o urgentni urinski inkontinenci.

“Ko bi le bilo tako kot prej

Specialistka ginekologije in porodništva dr. Ksenija Šelih Martinec že 30 let pomaga ženskam, ki se srečujejo z uhajanjem urina. “Zelo redke ženske se lahko sprijaznijo s tem,” odgovori na vprašanje, kako velika težava je to. “Urinska inkontinenca še vedno velja za sramotno, za nekaj, o čemer se ne govori, čeprav je zelo razširjena, bolj kot visok pritisk.”

“Kaj bo, če mi uide v javnosti? Ali bo kdo opazil?
Kaj pa vonj?”

“Kaj bo, če mi uide v javnosti? Ali bo kdo opazil? Kaj pa vonj?”

Pri tem se ženske ne glede na starost srečujejo z enakimi vprašanji in skrbmi. Kaj bo, če mi uide v javnosti? Ali bo kdo opazil? Kaj pa vonj? Kako bodo to sprejeli najbližji? Ali to pomeni konec spolnega življenja? Bom morala vse življenje nositi plenice?

“Ženske, ki pridejo v ambulanto, si želijo, da bi bilo tako kot prej,” pove dr. Šelih Martinec, ki dobro razume njihovo stisko. Uhajanje urina je v osnovi res fiziološka težava, toda njene posledice se kažejo predvsem na psihološkem področju. “Odnosi, samozavest, zapiranje med štiri stene, oddaljevanje od prijateljev, opuščanje priljubljenih dejavnosti, zaskrbljenost, kako bo v službi,” našteje največje skrbi, medtem ko razlaga, kakšno nepopisno zadovoljstvo je pomagati sočloveku, da znova zaživi kakovostno in polno življenje.

Rešitve, ki jih ponuja sodobna medicina

Stresno urinsko inkontinenco se lahko zdravi kirurško ali nekirurško. Pri kirurškem načinu zdravljenja gre najpogosteje za operativni poseg, kjer se z mrežico ali trakom podpre sečnico, obstaja pa tudi še nekaj drugih operativnih tehnik, ki se lahko uporabijo v odvisnosti od starosti, stopnje inkontinence in zdrsa rodil.

Nekirurško zdravljenje je dolga leta potekalo z vajami in stimulacijo za učvrščevanje mišic medeničnega dna. Modificirane keglove vaje so sicer še danes zelo pomemben del skrbi za zdravje predela rodil vsake ženske.

“Nove tehnologije so omogočile razvoj minimalno invazivnih metod zdravljenja urinske inkontinence.”

Kot na mnogih področjih zdravljenja pa je v zadnjem desetletju tudi tukaj prišlo do velikega tehnološkega napredka – ali kot pove dr. Šelih Martinec, ki je sodelovala pri razvoju dveh novih metod: “Nove tehnologije so omogočile razvoj minimalno invazivnih metod zdravljenja urinske inkontinence, ki so se izkazale za zelo učinkovite. Prva takšna metoda je bil postopek s CO2 laserjem, imenovan Femilift TM, novejša metoda pa uporablja diodni laser in se imenuje Femifine.”

Kaj pa urgentna urinska inkontinenca? Dr. Šelih Martinec pojasni, da je zdravljenje možno z zdravili, ki pa imajo nezaželene stranske učinke, kot so suha sluznica oči, ust in žrela. Zato bolj priporoča nevromodulacijo IVES, ki je po njenih besedah najbolj učinkovita, hkrati pa praktično neboleča. Deluje tako, da ojača aferentne in eferentne živčne poti ali poenostavljeno povedano, trenira mehur tako, da začne ponovno normalno delovati.

V Sloveniji povsem nova pa je metoda visoko intenzivne fizioterapije medeničnega dna z aparatom Emsella, ki temelji na elektro-magnetni stimulaciji mišic medeničnega dna. Uporablja se za zdravljenje tako stresne kot tudi urgentne inkontinence, raziskava pa je pokazala, da 95 odstotkov bolnikov po terapiji poroča o znatnem izboljšanju kakovosti življenja.

Življenje lahko spet postane lepo

Uhajanje urina je težava, ki močno zareže v posameznikov način življenja. Pojavi se lahko pri vsaki ženski – še zlasti po porodu in v menopavzi. Zato je dobro vedeti, da obstajajo rešitve, ki v večini primerov odpravijo tovrstne težave.

Včasih ni preostalo drugega kot sprijazniti se, da nikoli več ne bo tako kot prej. Danes pa je napredek znanosti in medicine omogočil, da lahko življenje spet postane lepo. Ali kot pravi dr. Šelih Martinec: "Ni se treba vdati v usodo."

Če želite izvedeti več o delu Medicinskega centra Kalliste, lahko obiščete njihovo domačo spletno stran oziroma se prijavite na uvodni strokovni posvet na tej povezavi.

MNENJA ZADOVOLJNIH STRANK MEDICINSKEGA CENTRA KALLISTE

Spoštovani!

Z vami bi rada delila svojo izkušnjo v Kalliste centru in z dr. Šelihovo.

Nekje sem prebrala, da se več kot 43% spolno aktivnih žensk v razvitih državah redno srečuje s težavami pri naravnem oziroma spontanem vlaženju nožnice. Ker sem tudi sama po dveh porodih opažala podobne spremembe, sem se odločila, da na temu nekaj naredim. Veliko sem brala o dr. Šelihovi in se enkrat opogumila. Še nikoli v življenju me ni bilo tako strah, če sem se odločila prav. A danes ne bi spremenila ničesar in bi priporočala vsem ženskam, da se ne sprijaznijo z usodo, ampak čimprej ukrepajo, preden bo prepozno.

Andreja

Pozdravljena!

Odnos z mojim partnerjem se je počasi spreminjal v pekel zaradi pomanjkanja posteljnih užitkov. Na trenutke sem se že zbala, da me bo mož zapustil. Že preden sva začela, sem čutila nek odpor, saj sem vedela, da me telo ne uboga in da bom ponovno čutila tiste bolečine. Moža imam izredno rada in želela sem, da bi bilo vse, tako kot prej. Ko sem odkrila, da obstaja rešitev za moj problem, sem začutila, kako se mi je kamen odvalil od srca. Danes mineva že več kot 5 let, odkar sem zapustila Kalliste medicinski center in najinih težav v odnosu ni več. Večno bom hvaležna dr. Šelihovi.

Maja

Vesna Rebonja

Zelo strokovni in prijazni, zahvaljujem se jim iz srca. Meni so pomagali rešiti dolgotrajno težavo

Irena Pušnik-Špes

Bila sem deležna operativnega posega in ,hvala, res je sedaj enkratno, brez teh težav

Ida Medved

Dobra zdravnica

Milena

Dr. Šelih Ksenja je ČLOVEK je zdravnica, je prijetna, je prijazna, je potrpežljiva, je resodlična oseba, s katero je vredno pokramljati in se ji prepustiti!!!!! Čudovita

Mateja Krajnc

Pregled pr vas super izkušnja. Strokovno in prijetno, žal samo izvid ni bil najboljši...

Enisa Siljak

Pravi in strokovni center za ženske težave

Emina Rizvić

Zelo prijetna zdravnica

Nadja

Hvala enako najboljša in najbolj človeška in srčna ginekologinja na svet

SPECIALISTI Z DOLGOLETNIMI IZKUŠNJAMI

dr ksenija kalliste

Sem dr. Ksenija Šelih Martinec, specialistka ginekologije in porodništva ter ustanoviteljica zasebnega medicinskega centra Kalliste, kjer že od leta 1992 uspešno & diskretno rešujemo ginekološke težave žensk.

V želji pomagati ženskam, da bi živele kakovostno in polno življenje,sem na podlagi 30-letnih izkušenj uvedla postopke in tehnike za izboljšanje spolnosti, s katerimi sem uspela pomagati že več kot 126.500 različnim ženskam.

Moja največja želja je, da bi se ženske bolj posvetile sebi. Da bi začutile svoje telo. Da bi začutile svojo notranjo moč in v njej uživale. Še bolj kot to pa, da bi o težavah v spolnosti spregovorile na glas in si želele poiskati pomoč.

Prepričana sem, da je telo dom naše duše in da bi morali za ta dom skrbeti bolje kot za hišo, v kateri bivamo. Šele, ko bo telo prožno, vitalno in zdravo, potem bomo ugotovili, kako lepo je živeti.


2023 Kalliste I Vse pravice pridržane