Uhajanje urina – nerodna, a
rešljiva težava

Uhajanje urina – nerodna, a rešljiva težava

Nekontrolirano uhajanje urina – ali kot temu strokovno pravijo v medicini, urinska inkontinenca – sodi med tiste težave, pri katerih je pogosto prisotna družbena stigma, čeprav lahko doleti vsako odraslo žensko. Še posebej pogosto se z njo srečujejo ženske v menopavzi, ki je lahko že sama po sebi neprijetna izkušnja, saj prinese mnoge spremembe na ravni telesa in počutja. Preberite in spoznajte več o tej neprijetni težavi ter o načinih, kako jo odpraviti.

Uhajanje urina. Skrb kako se bodo na to odzvali bližnji in družba, je marsikdaj celo hujša od same fiziološke nevšečnosti, kar lahko na psihološki ravni močno vpliva na kakovost življenja. “Pri ženskah, ki se soočajo s to težavo, pogosto opazim omajano samozavest, izogibanje stikom in družabnim dogodkom, pa tudi spolnim odnosom,” pojasnjuje specialistka ginekologije in porodništva dr. Ksenija Šelih Martinec. Vse to lahko na dolgi rok vodi v še večje odrekanje prijetnim dejavnostim, s tem pa tudi v doživljanje nemoči, strahu in izgubo volje do življenja

Zato je pomembno vedeti, da so težave z uhajanjem urina rešljive. Sodobna medicina ponuja več možnosti, s katerimi je takšne nevšečnosti v večini primerov mogoče uspešno odpraviti.

Stresna ali urgentna urinska inkontinenca?

Stresna ali urgentna urinska inkontinenca?

Preden si ogledamo kako zmore medicina odpraviti težave z uhajanjem urina, namenimo nekaj besed razlikovanju med stresno in urgentno inkontinenco. Obstajata namreč dve vrsti urinske inkontinence, od česar je odvisna izbira ustreznega postopka.

Stresna urinska inkontinenca

Ob besedi ‘stres’ morda najprej pomislite na psihološki stres, a čeprav je ta škodljiv za zdravje, v tem primeru ni dejavnik, ki bi vplival na uhajanje urina. Ko govorimo o urinski inkontinenci, stres pomeni fizične napore, kot so kašljanje, kihanje, poskoki, ples, hoja navzdol, dvigovanje bremen in podobno.

“Izkušnje kažejo, da se le redke ženske sprijaznijo z uhajanjem urina, vse pa si želijo učinkovite rešitve
in življenja kot prej.”

Vzroki, zakaj do nje pride, so najpogosteje povezani z naravnimi procesi staranja oziroma oslabelostjo vezivno-mišičnega tkiva, dednostjo, hormonskimi spremembami v nosečnosti in menopavzi ter fiziološkimi spremembami po vaginalnem porodu. Poleg naštetega je uhajanje urina lahko tudi posledica telesnih naporov (npr. dvigovanja težkih bremen), zaprtosti, pljučne bolezni z dolgotrajnim kašljem ali odstranitve maternice.

Urgentna urinska inkontinenca

O tej težavi govorimo, kadar se pojavlja zelo pogosta potreba po uriniranju, tudi v nočnem času. Pri urgentni urinski inkontinenci gre namreč za ponavljajočo se nenadno in močno potrebo po takojšnjem uriniranju – tudi takrat, ko naj bi bil mehur popolnoma prazen.

Vzrok je v mišicah mehurja, ki se skrčijo ob neprimernem času in tudi takrat, ko je v mehurju le malo urina. Če v takšnem primeru urin uide, govorimo o urgentni urinski inkontinenci.

“Ko bi le bilo tako kot prej”

“Ko bi le bilo tako kot prej”

Specialistka ginekologije in porodništva dr. Ksenija Šelih Martinec že 30 let pomaga ženskam, ki se srečujejo z uhajanjem urina. “Zelo redke ženske se lahko sprijaznijo s tem,” odgovori na vprašanje, kako velika težava je to. “Urinska inkontinenca še vedno velja za sramotno, za nekaj, o čemer se ne govori, čeprav je zelo razširjena, bolj kot visok pritisk.”

“Kaj bo, če mi uide v javnosti? Ali bo kdo opazil?
Kaj pa vonj?”

“Kaj bo, če mi uide v javnosti? Ali bo kdo opazil? Kaj pa vonj?”

Pri tem se ženske ne glede na starost srečujejo z enakimi vprašanji in skrbmi. Kaj bo, če mi uide v javnosti? Ali bo kdo opazil? Kaj pa vonj? Kako bodo to sprejeli najbližji? Ali to pomeni konec spolnega življenja? Bom morala vse življenje nositi plenice?

“Ženske, ki pridejo v ambulanto, si želijo, da bi bilo tako kot prej,” pove dr. Šelih Martinec, ki dobro razume njihovo stisko. Uhajanje urina je v osnovi res fiziološka težava, toda njene posledice se kažejo predvsem na psihološkem področju. “Odnosi, samozavest, zapiranje med štiri stene, oddaljevanje od prijateljev, opuščanje priljubljenih dejavnosti, zaskrbljenost, kako bo v službi,” našteje največje skrbi, medtem ko razlaga, kakšno nepopisno zadovoljstvo je pomagati sočloveku, da znova zaživi kakovostno in polno življenje.

Rešitve, ki jih ponuja sodobna medicina

Rešitve, ki jih ponuja sodobna medicina

Stresno urinsko inkontinenco se lahko zdravi kirurško ali nekirurško. Pri kirurškem načinu zdravljenja gre najpogosteje za operativni poseg, kjer se z mrežico ali trakom podpre sečnico, obstaja pa tudi še nekaj drugih operativnih tehnik, ki se lahko uporabijo v odvisnosti od starosti, stopnje inkontinence in zdrsa rodil.

Nekirurško zdravljenje je dolga leta potekalo z vajami in stimulacijo za učvrščevanje mišic medeničnega dna. Modificirane keglove vaje so sicer še danes zelo pomemben del skrbi za zdravje predela rodil vsake ženske.

“Nove tehnologije so omogočile razvoj minimalno invazivnih metod zdravljenja urinske inkontinence.”

Kot na mnogih področjih zdravljenja pa je v zadnjem desetletju tudi tukaj prišlo do velikega tehnološkega napredka – ali kot pove dr. Šelih Martinec, ki je sodelovala pri razvoju dveh novih metod: “Nove tehnologije so omogočile razvoj minimalno invazivnih metod zdravljenja urinske inkontinence, ki so se izkazale za zelo učinkovite. Prva takšna metoda je bil postopek s CO2 laserjem, imenovan Femilift TM, novejša metoda pa uporablja diodni laser in se imenuje Femifine.”

Kaj pa urgentna urinska inkontinenca? Dr. Šelih Martinec pojasni, da je zdravljenje možno z zdravili, ki pa imajo nezaželene stranske učinke, kot so suha sluznica oči, ust in žrela. Zato bolj priporoča nevromodulacijo IVES, ki je po njenih besedah najbolj učinkovita, hkrati pa praktično neboleča. Deluje tako, da ojača aferentne in eferentne živčne poti ali poenostavljeno povedano, trenira mehur tako, da začne ponovno normalno delovati.

V Sloveniji povsem nova pa je metoda visoko intenzivne fizioterapije medeničnega dna z aparatom Emsella, ki temelji na elektro-magnetni stimulaciji mišic medeničnega dna. Uporablja se za zdravljenje tako stresne kot tudi urgentne inkontinence, raziskava pa je pokazala, da 95 odstotkov bolnikov po terapiji poroča o znatnem izboljšanju kakovosti življenja.

Življenje lahko spet postane lepo

Življenje lahko spet
postane lepo

Uhajanje urina je težava, ki močno zareže v posameznikov način življenja. Pojavi se lahko pri vsaki ženski – še zlasti po porodu in v menopavzi. Zato je dobro vedeti, da obstajajo rešitve, ki v večini primerov odpravijo tovrstne težave.

Včasih ni preostalo drugega kot sprijazniti se, da nikoli več ne bo tako kot prej. Danes pa je napredek znanosti in medicine omogočil, da lahko življenje spet postane lepo. Ali kot pravi dr. Šelih Martinec: "Ni se treba vdati v usodo."

Če želite izvedeti več o delu Medicinskega centra Kalliste, si lahko preberete to spletno stran oziroma se prijavite na brezplačen in neobvezujoč uvodni posvet na tej povezavi.


2021 Kalliste I Vse pravice pridržane