Uhajanje urina

URINSKA INKONTINENCA (UHAJANJE URINA) - KAJ SEDAJ?


Urinska inkontinenca oziroma nekontrolirano uhajanje urina je pogosta in neprijetna težava, ki močno vpliva na kakovost življenja.

Zaradi uhajanja urina je omajana samozavest bolnika, mnogi se povsem izolirajo, ker jih je strah, da se mokrota vidi in da bo okolica zaznala neprijeten vonj urina ali pa morajo tako pogosto hoditi na stranišče, da se izogibajo vsem družabnim in športnim dogodkom, tudi spolnim odnosom. 

Trpijo sami, trpi okolica in trpi družina. Življenje lahko postane osamljeno in depresivno.

Poznamo DVE obliki urinske inkontinence - stresna in urgentna.

Danes poznamo številne metode, ki učinkovito rešujejo problem obeh oblik urinske inkontinence.

KAJ JE STRESNA URINSKA INKONTINENCA?

O stresni urinski inkontinenci govorimo takrat, ko nam urin uhaja pri naporih, kot so kašljanje, kihanje, poskoki, ples, hoja navzdol ali dvigovanje bremen.

Do stresne urinske inkontinence pride zaradi naravnega procesa staranja, dedne obremenitve, hormonskih sprememb v nosečnosti in menopavzi ter mehanskih sprememb, predvsem po vaginalnem porodu.

Najpogoste je stresna urinska inkontinenca posledica naporov, ki oslabijo mišice medeničnega dna - nosečnost, vaginalni porod, pljučne bolezni z dolgotrajnim kašljem, dvigovanje težkih bremen, zaprtost, odstranitev maternice, hormonske spremembe v menopavzi - in zaradi splošne oslabelosti vezivno-mišičnega tkiva v tretjem življenjskem obdobju.

  • DOBRO JE VEDETI

KAKO URIN NASTAJA, SE SHRANJUJE IN IZLOČA IZ TELESA?

Urin nastaja v ledvicah. Iz vsake ledvice po sečevodih urin teče v mehur. Mehur je mišična vreča za sramno kostjo, v kateri se shranjuje urin. Normalna kapaciteta mehurja je od 400-600 ml. Prvi pritisk pa občutimo že pri 200-250 ml.

Med polnjenjem mehurja se mišica mehurja sprošča, mišici zapiralki pa stiskata. Urin se tako počasi polni in tega ne občutimo. Ko se mehur napolni, pošlje po živcih signal naprej v hrbtenjačo in nato naprej v možgane, v center za uriniranje. Ko pride informacija v ta center, začutimo potrebo po uriniranju.

Ko se odločimo, da bomo urinirali, potuje ta informacija po živcih navzdol, proti hrbtenjači in v mišice mehurja. Možgani torej dajo informacijo mišicam mehurja, da se skrčijo in iztisnejo urin skozi sečnico ven. Istočasno pa se sprostita mišici zapiralki, ki dovoljujeta, da urin odteče.

DOBRO JE VEDETI…
Kako urin nastaja, se shranjuje in izloča
iz telesa?

Urin nastaja v ledvicah. Iz vsake ledvice po sečevodih urin teče v mehur. Mehur je mišična vreča za sramno kostjo, v kateri se shranjuje urin. Normalna kapaciteta mehurja je od 400-600 ml. Prvi pritisk pa občutimo že pri 200-250 ml. 

Med polnenjem mehurja se mišica mehurja sprošča, mišici zapiralki pa stiskata. Urin se tako počasi polni in tega ne občutimo. Ko se mehur napolni, pošlje po živcih signal naprej v hrbtenjačo in nato naprej v možgane, v center za uriniranje. Ko pride informacija v ta center, začutimo potrebo po uriniranju

Ko se odločimo, da bomo urinirali, potuje ta informacija po živcih navzdol, proti hrbtenjači in v mišice mehurja. Možgani torej dajo informacijo mišicam mehurja, da se skrčijo in iztisnejo urin skozi sečnico venIstočasno pa se sprostita mišici zapiralki, ki dovoljujeta, da urin odteče.

KAKO SE LAHKO ZA VEDNO REŠITE STRESNE URINSKE INKONTINENCE?

Poznamo kar nekaj učinkovitih metod zdravljenja in sicer:

Kirurško zdravljenje:

Ponavadi izvajamo operativne metode s katerimi z mrežico ali trakom podpremo sečnico. Občasno se odločamo za drugačne operativne tehnike, odvisno od starosti pacientke in tudi od stopnje inkontinence in zdrsa rodil.

Nekirurško zdravljenje:

Na tem področju smo dolgo poznali samo vaje in stimulacijo za učvrstitev mišic medeničnega dna. Modificirane Keglove vaje in stimulacije mišic medeničnega dna, so še vedno zelo pomemben del v skrbi za vaše zdravje.

Najučinkovitejša in najsodobnejša metoda zdravljenja stresne urinske inkontinence danes pa je - po naših dolgoletnih izkušnjah - uporaba diodnega laserja, po imenu FemifinePred tem se je (in se še) uporabljal postopek s CO2 laserjem, pod zelo dobro znanim imenom Femilift TM.

Dr. Ksenija Šelih Martinec je pomagala pri razvoju obeh metod in ju med prvimi na svetu, uvedla kot možni metodi zdravljenja stresne urinske inkontinence.

GLAVNA RAZLIKA MED
FEMILIFT IN FEMIFINE POSTOPKOM...

Femifine je daleč najbolj učinkovita (in posledično najbolj priporočljiva) metoda zdravljenja urinske inkontinence, saj je sistem gretja z diodnim laserjem, zaradi njegovega elektomagnetnega delovanja, veliko bolj učinkovit.

Najpomembnejša razlika med Femifine in Femilift postopkom pa je samo okrevanje po postopku.

Pri postopku Femilift zaradi velikosti sonde, ki jo vstavimo v nožnico, pride do manjših kontaktov s tkivi. Pri Femifine postopku pa se tkiva praktično ne dotikamo, grelni učinek je še močnejši in zato tudi rezultati še boljši.

ZAKAJ MENIMO, DA JE FEMIFINE NAJBOLJŠA TERAPIJA ZA REŠEVANJE STRESNE INKONTINENCE?

  • brez okrevanja
  • učinkovito že po dveh terapijah
  • hitro opravljen postopek
  • neboleč postopek
  • brez stranskih učinkov
  • izjemno izboljšana kvaliteta življenja
KAKO POSTOPEK SPLOH POTEKA?

Diodni laser (tanka sonda) ciljno ogreje notranje tkivo v okolici sečnice ter povzroči krčenje in regeneracijo kolagenskih in elastinskih vlaken, kar na dolgi rok vodi do popolnega preoblikovanja tkiva nožnice.

Prične se tvoriti kolagen, ki poskrbi za čvrstost in elastičnost nožnice, ter s tem podpre sečnico in vrat mehurja.

Tkivo nožnice postane čvrstejše in bolj elastično, nožnica se skrči in vnovič se vzpostavi začetno anatomsko stanje. Ker nožnična stena ni več povešena in se nožnično tkivo okrepi, ob naporih urin ne uhaja več.

Postopek traja približno 5 minut in je popolnoma neboleč. Pacientka ves čas posega nosi zaščitna očala, ki varujejo oči pred lasersko svetlobo.

POGLEJTE SI VIDEO FEMIFINE POSTOPKA...

KAJ SE BO PO FEMIFINE TERAPIJI ZGODILO?

Takoj po posegu lahko pacientka odide in se vrne v službo oziroma k vsakodnevnim opravilom. Nožnica ne bo prav nič občutljiva.

Za razliko od Femilift postopka, po katerem bi se morali spolnih odnosov vzdržati vsaj za 7 dni, pa po opravljenem Femifine postopku teh omejitev ni. Prav tako nimate nobenih ostalih ovir, kot je kopanje v bazenu ali v kopalni kadi.

Kontrolni pregled opravimo čez 6 mesecev po celotni opravljeni terapiji.

Terapija se namreč razdeli na 3 dele - na vsake tri mesece opravimo en postopek. Tako tkivu dovolimo, da se popolnoma obnovi, poleg tega pa ne izničimo preteklega dela.

KAKO UČINKOVITO JE ZDRAVLJENJE?

Že po dveh terapijah pri 75% pacientk dosegamo rezultate, s katerimi so ženske zadovoljne, po treh terapijah pa je zadovoljnih 87% pacientk.

Rezultati so razvidni tudi v Študiji o učinkovitosti postopka Femilift TM (s tem da je pri Femifine postopku učinkovitost še boljša).

Prav ta študija pa je tudi pokazala, da pri 46% pacientk zadostujeta že dva tretmaja v razmiku 4 tednov, pri ostalih 54% pa je potrebno po 6 mesecih opraviti še tretjo terapijo.

Izkušnje pa so nam pokazale, da je za vzdrževanje stanja najbolje ponoviti en poseg na 2-3 leta.

ALI JE FEMIFINE POSTOPEK SPLOH PRIMEREN ZAME?

300 zdravnikov je v 80 državah opravilo že več kot 75.000 posegov Femilift in nikoli do sedaj še nihče ni poročal o resnejših neželenih stranskih učinkih.

Prav nič drugače ni pri Femifine postopku, ki je pravzaprav pomembna nadgradnja in napredek pri reševanju stresne urinske inkontinence.

Največji uspeh obeh postopkov pa je seveda, da zopet začnete živeti. Okrepi se vam samozavest, povečate družabne in športne aktivnosti, družinsko življenje se izboljša in vi ponovno zaživite.

Kaj o Femiliftu menijo drugi...

Za poseg sem se odločila zaradi osveščenosti. K temu so prispevali mediji. O urinski inkontinenci se je vedno več pisalo in tako sem se odločila za poseg zaradi preventive.
Leta in dva poroda naredita svoje. Težave z urinsko inkontenco sem želela prehiteti.
V medicinskem centru Kalliste mi je to uspelo. Osebje z zdravnico Ksenijo Šelih Martinec je izjemno prijazno in profesionalno.

Nina Ivanič

KAJ JE URGENTNA URINSKA INKONTINENCA?

Pri prekomerno aktivnem sečnem mehurju ali urgentni inkontinenci se pojavlja zelo pogosto uriniranje, tudi ponoči.

Pojavi se nenadna, močna potreba po takojšnem uriniranju, tudi takrat, ko naj bi bil naš mehur praktično izpraznjen.

Mišice mehurja se skrčijo ob neprimernem času tudi, ko je v mehurju malo urina. Če ob tem urin uide, je to znak urgentne urinske inkontinence.

KAKO SE LAHKO REŠITE URGENTNE URINSKE INKONTINENCE?

Zdravljenje je možno z zdravili, ki pa imajo žal neželene stranske učinke, kot so suha sluznica oči, žrela, ust …

Lahko pa se odločite za - po našem mnenju - najbolj učinkovito metodo, ki je praktično neboleča.

To je IVES nevromodulacija, ki ojača aferentne in eferentne živčne poti. Povedano drugače, ta postopek znova "natrenira" mehur oziroma spodbudi njegovo ponovno normalno delovanjeGre za naraven fiziološki pristop zdravljenja. IVES poveča kapaciteto mehurja in zmanjša stopnjo inkontinence. Izkušnje so pokazale, da lahko s tem postopkom zelo uspešno zdravimo tudi bolečino v mali medenici.

Celoten postopek zdravljenja je neboleč. Edini nasvet pacientkam po terapiji pa je, da v izogib vnetju mehurja, uživajo veliko tekočine.

NASVET ZDRAVNICE

Na trgu je vedno več metod, ki obljubljajo zdravljenje urinske inkontinence, kar je spodbudno, saj to pomeni vedno več zadovoljnih pacientov, ki imajo zopet kvalitetno življenje.

Pri tolikšni ponudbi pa seveda nastane problem, kaj izbrati in ugotoviti kaj je dobro za nas.

Zavedati se moramo, da je inkontinenca zdravstveni problem, ki je rešljiv v rokah strokovnjaka, ki pozna delovanje človeškega telesa, zato vam priporočamo, da se pred odločitvijo za zdravljenje inkontinence VEDNO najprej posvetujete s strokovnjakom – zdravnikom, ki vam bo zagotovil strokovno obravnavo in priporočil primerno zdravljenje.

Čas je, da se prenehamo slepiti, da tako pač je, da porodi, leta in življenjski napori pač prinesejo določene omejitve in, da ne moremo ničesar spremeniti. Danes poznamo številne metode, ki učinkovito rešujejo probleme inkontinence, zato ne odlašajte in se je rešite za vselej.

KOLIKO ME STANE, DA SE REŠIM INKONTINENCE?

V medicinskem centru Kalliste smo na podlagi skoraj 30. let izkušenj in strokovnega znanja iz področja ginekologije, odkrili moderne medicinske metode in ostale pripomočke za izvedbo posegov.

Bolj kot cenovna dostopnost, nam je pomembno, da vam ponudimo kar se da učinkovito rešitev, ki vam bo prinašala rezultate več let - praviloma brez stranskih učinkov. Osnova za to je temeljit uvodni ginekološki pregled, kjer se skupaj z zdravnico odločite o morebitnih nadaljnih korakih.

Cene zdravljenja se razlikujejo glede na to ali vas pesti STRESNA ali URGENTNA urinska inkontinenca.

Zdravljenje stresne urinske inkontinence oziroma sindroma ohlapne nožnice z diodnim laserjem ali CO2 laserjem - postopek FEMIFINE ali FEMILIFT oz. LYRA  - vas bo stalo 420 EUR na eno terapijo. Zdravljenje urgentne urinske inkontinence z IVES nevromodulacijo pa vas bo stalo 120 EUR na eno terapijo.

Koliko terapij je za vašo specifično situacijo priporočljivo, vam bomo iskreno povedali na uvodnem posvetu, po katerem se boste prostovoljno odločili, če želite svoje težave z urinsko inkontinenco za vedno odpraviti.

Prijavite se na posvet

S klikom na spodnji gumb se vam bo odprl preprost vprašalnik, ki ga izpolnite in pošljite podatke.

Nato vas bo v najkrajšem možnem času nekdo iz naše ekipe kontaktiral ter odgovoril še na morebitna vprašanja, ki se vam porajajo.

Prav tako pa se boste lahko dogovorili za termin posveta, ki vam najbolj odgovarja.

Mnenja naših zadovoljnih strank

Spoštovani!

Z vami bi rada delila svojo izkušnjo v Kalliste centru in z dr. Šelihovo.

Nekje sem prebrala, da se več kot 43% spolno aktivnih žensk v razvitih državah redno srečuje s težavami pri naravnem oziroma spontanem vlaženju nožnice. Ker sem tudi sama po dveh porodih opažala podobne spremembe, sem se odločila, da na temu nekaj naredim. Veliko sem brala o dr. Šelihovi in se enkrat opogumila. Še nikoli v življenju me ni bilo tako strah, če sem se odločila prav. A danes ne bi spremenila ničesar in bi priporočala vsem ženskam, da se ne sprijaznijo z usodo, ampak čimprej ukrepajo, preden bo prepozno.

mnenje andreja

Andreja

Pozdravljena!

Odnos z mojim partnerjem se je počasi spreminjal v pekel zaradi pomanjkanja posteljnih užitkov. Na trenutke sem se že zbala, da me bo mož zapustil. Že preden sva začela, sem čutila nek odpor, saj sem vedela, da me telo ne uboga in da bom ponovno čutila tiste bolečine. Moža imam izredno rada in želela sem, da bi bilo vse, tako kot prej. Ko sem odkrila, da obstaja rešitev za moj problem, sem začutila, kako se mi je kamen odvalil od srca. Danes mineva že več kot 5 let, odkar sem zapustila Kalliste medicinski center in najinih težav v odnosu ni več. Večno bom hvaležna dr. Šelihovi.

maja mnenje

Maja